08 Mayıs 2008

Domuzlara inci sunmak

Bu bir marifet değil. Koşulsuz sevgi sunmak ve her insanın içinde su götürmez iyi bir özün bulunduğu inancına sahip olmaktan söz ediyorum. Marifet değil. Bu bir uyuşturucu. Öyle ki;insanı kolayca etkisi altına alıveren ve onu mantıktan, gerçeği gören gözden yoksun bırakan...

Kendini domuzlara inci sunarken bulabilirsin mesela. Dersin ki; "Onun içinde iyi bir öz var. Çünkü o bir insan. Kişisel tarihinde savaşlar olmuş olabilir. O savaşlarda ağır yaralanmış olabilir. Bu yaralar, ruhunun gözeneklerini tıkamış olabilir. Daha da kötüsü onun, içindeki o iyi özü unutmasına yol açmış olabilir. O özü çıkarmak, o özü sevgiyle usul usul tıpkı bal yapar gibi binbir emekle çıkarmak gerekir."

Evet, böyle düşünür, buna inanırsın. "İnsan olmak, Tanrı'nın ruhundan bir parça taşımaksa eğer, her insan özünde iyi olmalı" gibi afili bir cümle ile de sabitlersin aklının duvarına bu fikri. Ve her zaman olduğu gibi inançların seni yönetmeye başlar. Onlara karşı anlayışlısındır, içlerindeki öze bakmaya çalışırsın gzbebeklerinin içine içine bakarak. Bıraksalar, gözbebeklerinden içeri girip o çok derindeki özü çıkarıverip gözler önüne sereceksindir ya, Tanrı bu gücü sana lütfetmemiştir. Ama olsun dersin nasılsa çıkacak ortaya. Ve onun hakkında ileri geri konuşanlar, yüzüne bakmayanlar utanacaklar kendilerinden...

Bu inançla afyonlanmış aklın domuzların önüne inciler serer. Ve o domuzlar o incileri çamurlara buladıkça, senin hoşgören bakışların usul usul inanç sarsılmaları yaşar. Afyonlanmış aklın gözyaşlarınla yıkandığı vakit, kendine geldiği vakit, bakarsın ki karşında iyi ya da kötü olmayı bırak, bir öze bile sahip olmayan koca bir domuz durmaktadır. O domuz incinin ne demek olduğunu bilmediği gibi o incileri kendi pislikleriyle sıvamaktadır. İnci değerini kaybetmez. O inci olmuştur bir kez. Bir kabuğun içinde olsun, bir kadının boynunda ya da domuzların ayakları altında... İnci incidir.

Geriye kalan ise öğrendiklerindir: Domuzlara inci sunmayı bırakacak ve Don Kişot olmaktan vazgeçeksindir. Ve tüm olan biten budur.

7 yorum:

  1. Aslında Domuzdur cazibeli olan,inci değersiz sunan için!

    Domuz değerlidir sunan için inciyi taaa ki uyanana kadar uyanık olduğu rüyadan ve ölecektir ölmeden önce!

    Aslında domuzdur cazibeli olan!

    YanıtlaSil
  2. Sonra sessiz kalırsın ..
    Sadece izlemeye başlarsın ..
    Korkarsın ..
    Uzaklaşırsın ..

    İstersin yeniden dizmeyi incileri bazen .. Ama korkuların , hasarın .. sarılmıştır sana sıkıca .. bir öyle bir böyle yine sen sıkılırsın ..

    Öğrendiklerin yorar seni ..
    Beni ..
    Herkesi ..

    YanıtlaSil
  3. Yoksa buna biraz da büyümek mi diyorlar?

    YanıtlaSil
  4. buda öğretisi gibi olmuş.

    İnsan bazen inci sunulanlardan olmak istiyor. Sunmaktan bıktım anasını satayım. =)

    YanıtlaSil
  5. Kahretsin o kadar doğru ki...
    Nadir olmasaydı inci olmazdı ama biz bol sanıyoruz erken yaşlarda.
    Geçiyor sonra allahtan...

    YanıtlaSil
  6. Inci gibi sadece bazilari icin guzel bir sey domuzun deger bilmez olmadigini gostermez. Nasil domuzlar, kedilerden guzel bir camur banyosunun keyfini anlamalarini beklemiyorsa, kediler de domuzlardan temiz olmanin erdemini anlamalarini bekleyemez. Inci sadece insanlar icin guzeldir. O inciyi olusturan midye icin bile inci acinin semboludur. Midyenin icinden cikarip atamadigi toz taneciklerinin kabuk baglamasidir. Domuz icinse cakil tasindan farksizdir inci tanesi. Hem neden olsun ki?

    YanıtlaSil

Ne demeli...

İnstagram'da tatlı tatlı gülümseyen, yüzünde güneşler parlayan gencecik bir kız gördüğümüzde o mutlu genç kızın bir gün biri tarafından ...