06 Mayıs 2008

Gerçeğe dönüşen masal kahramanları: kanatlı kediler

"Kanatlı kedi korkuttu" başlığını atmışlar Milliyet'deki habere. Düşündüm. Kapımın önünde bir kedi miyavlasa, kapıyı açsam, O da ne? Kedinin kanatları olsa. Korkar mıydım? Hiç sanmıyorum. Olsa olsa ona şöyle derdim: "Yahu ben kendime aydan atlayan kedi diyordum. Asıl aydan atlayan sensin galiba. Baksana kanatların bile var..."
Şu kanatlı kediler hakkında başka bilgi bulabilir miyim diye biraz araştırma yaptım. Wikipedia kanatlı kediler maddesinde, tarihte kanatsı eklere sahip bazı kedilere rastlandığını söylemiş. Ve bu kanatsı ekleri 3 sebebe bağlamış. Sebeplerden biri,uzun tüylü kedilerde tüylerin keçeleşerek kanat görünümünü almasıymış. Eh bu da kanatsı bir eklenti görünümü verebilir kediye. Kabul edilmeyecek bir yanı yok yani. İkinci neden, insanlarda görülen Ehlers-Danlos Sendromunun (derinin elastik olması) bir benzerinin (feline cutaneous asthenia) kedilerde görülmesiymiş. Wikipedia bu tür kanatlara sahip kedilerin kanatlarını oynatabildiklerinin görüldüğünü de eklemiş. İşte bu çok ilginç. Bir çeşit kedi-kuş karması mı bu kediler? Öyle ya kanatlarını oynatabildikleri göz önüne alınırsa.Üçüncü oluşuma da yapışmış organ ve ekstra organ gelişimi demiş. Bu da olabilecek bir şey. Çünkü çoğu zaman gazetelerde insan ya da hayvanlarda bu durumu anlatan haberlerle karşılaşıyoruz.
Wikipedia ayrıca Henry David Thoreau'nun 1862'de kanatlı kedilerle ilgili şunları söylediğini yazmış: " Birkaç yıl önce ormanlarda yaşıyordum. Lincoln'de gölete yakın, Mr. Gillian Baker'in çiftlik evinde kanatlı bir kedi olduğu söyleniyordu. Haziran 1842'de görmeye gittiğimde, alışkanlığı üzre ava gittiğini öğrendim. Eşi bana onun çevreye kısa bir süre önce geldiğini söyledi, ve Nisan ayında evlerine almışlardı. Onun, koyu kahverengimsi-gri renkli olduğunu, boğazında beyaz bir nokta bulunduğunu, beyaz ayaklarının olduğu, ve bir tilki gibi büyük çalı gibi bir kuyruğu olduğunu; kışın kürkün, kalınlaşıp yanlarından dışarıya doğru düzleştiğini ve 12,5 inçe ulaştığını söyledi."

Bu kedilerin nesi korkunç hala anlamadım. Masal kahramanı gibi bir halleri var. Öyle ya Ursula K. Le Guin bile 5 kanatlı kedi yavrusunun hikayesini anlatan Catwings adlı bir kitap yazmış. Keşke o kanatlı kedilerden biri Ursula'nın kapısında aniden beliriverseydi. O korkmayı bir yana bırak sevinçten uçardı eminim. Bir düşün, kendi yarattığın bir kahraman bir anda kapında beliriyor. Gerçi, Stranger Than Fiction'da yazar Karen Eiffel, kitabının kahramanı Harold Crick’i bir anda kapısında görünce korkudan bayılıyor ama eminim Ursula o kediyi gördüğünde çok mutlu olurdu.
Rusya'da da kanatlı bir kedi görülmüş ve bu kediye duyulan korku öyle boyutlara varmış ki, onlara "Cehennemin kanatlı habercisi" bile denmiş. Elbette bu bilginin kesinliği konusunda birşey söylemek mümkün değil ama insanların doğal olmayan herşeyi, bu şekilde yorumladığı düşünülürse söylenmiş olma ihtimali yok değil. Kanatlı kediler bu kadar konuşulmaya devam ederse en kısa zamanda Hollywood'un "Cehennemin Kanatlı Meleği" adlı bir film yapıp başrolüne de tüylü mü tüylü bir kediyi koyması an meselesi. Kimbilir belki biri onlardan önce davranır da süper kahraman bir kanatlı kedi çizgi romanı yapar ve kedileri kötülüğün temsilcisi olmaktan kurtarır. Dilerim böyle olur...



Fotoğraf: http://www.mikeandmandy.us/uploads/orig_Picture_1_1_2.jpg

Resim: http://tr.wikipedia.org/wiki/Resim:Catwings1990.jpg

15 yorum:

  1. Nasıl hoşuma gitti, nasıl gülerek okudum bu yazıyı anlatamam:) Doğanın çeşitliliği neyse ki kimi 'zavallı' insanoğullarının hayalgüçsüzlüğü kadar zayıf ve tekdüze değil. Ah Ursula ah dedim, senin Yerdeniz'indeki takımadalarının da keşfedilmemiş bir benzeri var mıdır acaba şu yeryüzünde? Ya şimdi gidip Ursula'nın kitaplarından birini çekip çıkarmaz mıyım kitaplıktan. Nasıl canım çekti!

    YanıtlaSil
  2. kanatlı kedi değil de şu en üstteki bakılası dediğin ama her bakışımda bünyede içgüdüsel bir ürperti oluşturan resim daha korkutucu bence! daha önce bir yazında daha vardı sankim.. inanmayacaksın ama çocukluğumun kabusu nah öyle bir şeydi işte.
    öyle işte.

    YanıtlaSil
  3. ZERO: Beğenmene çok sevindim ben de yazarken çok eğlendim :) Ursula'nın kanatlı kediler kitabı türkçeye çevrildi mi acaba? Bir fikrin var mı? çok merak ediyorum o kitabı.

    İRLANDALI: Artık ürpermene gerek yok kaldırdım o resmi :) Daha önce söyleseydin ya. Sana çocukluk kabusunu yeniden yeniden yaşatmak istemezdim.

    YanıtlaSil
  4. Hayır ne yazık ki kitabın çevirisi ile ilgili bir fikrim yok, ama araştırmak farz oldu bu saatten sonra. Bir şey öğrenirsem ilk haber vereceğim kişi sen olacaksın:)

    YanıtlaSil
  5. Kanatlı kediden niye korkuyor ki millet yav. Güzel bir şey bence, hatta uçsalar daha güzel olur. Öyle bir kanatlı kedi türü olsa sağda solda uçan kediler olsa manticore gibi...
    Ursula'nın yerdeniz efsanelerini de patır patır filme çektiler, yediler verdiği mesajları. En çok gerçek adını arayan büyücü Ged'in haline üzüldüm ben izlerken, içim parçalandı vallahi, hatırladıkça gözlerim doluyor.

    YanıtlaSil
  6. İnsanlar olağan olmayan herşeyi kıyamet alameti olarak yorumladığı sürece korkacaklar. Güzel bence de kanatlı kediler... Keşke uçsalar. İşte böyle şeyleri dünyanın büyülü tarafı diye değil kıyamet alameti görenler yüzünden saçma sapan bir dünyaya dönüştü ya burası.

    YanıtlaSil
  7. uahhhhhh nası korkmazsın yaa.. Ben altıma s... valla görsem kanatlı kedi. Yaratıkmıdır nedir bu derim.. Anaaa bide siyah olsaa hepden giderim.. seni tebrik ediorum kediicik cesaretinden ötürü ama bence görsenn sende yusuf yusuf olursun:d

    YanıtlaSil
  8. Yok yok korkmam ben :) Benim evin etrafında iki tane siyah kedi var. Bir tanesi penceremin önünde yatar devamlı. Ters ters bakar bana nedense. Kim görse korkuyor kediden öyle sinirli bir tip :) Valla bana bütün kediler güzel geliyor. :)Kanatlı olandan da korkmam.

    YanıtlaSil
  9. Gerçekte Kanatlı olmasa bile,birazcık kanada benzemesi yeter.ilgili basın hemen olayı "don lastiği"ne çeviriyor.Zaten Yaratıcı'ya inanan insanların bu tür şeylere neden şaşırdığını anlayamam!

    -Vayy anasını kanatlı kedi hee?Nasıl olur yahuuu?

    Ulan nasıl olacak,yunus balığı denizde yaşıyo ama akciğerleri var o nasıl oluyo?İkinci şık ise;bunu yapsak yapsak biz yapmışızdır!Radyasyon,çevre kirliliği,hormonlar kimyasallar anasını ağlattık yer kürenin!

    YanıtlaSil
  10. Çok haklısın Zehirli Örümcek şu ana kadar alışageldiğimiz ve bize doğal gelen herşey düşünüldüğünde inanılmaz aslında mucize gibi. Yunus örneği mesela. Dünyanın sonunu getiriyoruz, radyasyon, hormon, çevre kirliliği. Ben de bugün tam bununla ilgili bir yazı yazdım. sonra senin yorumunu gördüm. Tam denk geldi yani.

    YanıtlaSil
  11. O yazıyada baklım hemen :)

    YanıtlaSil
  12. Sanırım "Dört Yavru" şeklinde çevrilerek yayınlanmış bahsettiğiniz kitap. Ben 1 yıl geriden takip ederek okuyorum yazdıklarınızı, belki çoktan öğrendiniz ama ben yine de yazmak istedim. Burada link veriliyor mu bilmiyorum ama bu da linki:

    http://www.ideefixe.com/Kitap/tanim.asp?sid=WDVG9BIOEY4Y149NCQJU

    Bu arada blogunuzu yeni keşfettim. Gerçekten çok güzel yazıyorsunuz.

    YanıtlaSil
  13. Evet öğrendim ama çok teşekkür ederim çok naziksiniz :) Bir teşekkür de yazdıklarımı okuduğunuz ve beğendiğiniz için :)

    YanıtlaSil
  14. Harika bir yazı. Keyifle okudum.

    Kediler, nasıl tatlıdır onlar! Kanatları olduğuna hiç şaşırmadım. :)

    YanıtlaSil
  15. Çok teşekkür ederim. Ne güzeldir değil mi kanatlı kediler. Ben görmek isterdim :)

    YanıtlaSil

Ne demeli...

İnstagram'da tatlı tatlı gülümseyen, yüzünde güneşler parlayan gencecik bir kız gördüğümüzde o mutlu genç kızın bir gün biri tarafından ...