03 Haziran 2009

KEDİ HİKAYELERİ

Kedi kelimesinin bir büyüsü olduğuna karar verdim bu sabah. Çünkü ne zaman biri kedilere dair birşey anlatsa orada bulunan herkes ama herkes istisnasız bir kedi hikayesi anlatıyor.

Sabah biri geç kaldı. "Ne oldu inanamazsınız?" dedi daha günaydın demeden. Tam arabasına binecekken yavru bir kedi sesi duymuş. Arabanın altına bakmış kedi yok. İçini aramış taramış yok. İyice kulak verince bakmış ki ses arabanın ön bölümünden geliyor. "Olamaz" demiş ama yine de açıp bakmış. "arabanın motoruna girmiş haylaz" dedi gülerek anlatacaklarını bitirirken. Nasıl ve neden girmiş olduğu üzerine uzun uzun tartışmalar yapıldı. "Peki nasıl çıkardınız?" dedim. "Çok zor oldu." dedi. "Zaten o yüzden geç kaldım ya." Sahi bir kedi neden girer ki oraya? Nedeni boşverelim nasıl girer?"

Söz kedilerden açılınca başka biri şu hikayeyi anlattı: bir zamanlar yaşadıkları yerde bir sokak kedisi varmış. Gel zaman git zaman bahçelerine gelip yerleşmiş onlar da kediyi sahiplenmişler. Kedi de onlara alışmış bir nevi aile üyesi gibi görmeye başlamış kendini. Aileden biri işten geldiğinde ilk o karşılıyormuş bahçe kapısında. Ayaklarına dolanıp sevgisini gösteriyormuş. Zaman geçmiş kedinin yavruları olmuş. Bahçenin bir köşesindeki yavrulara gözü gibi bakıyormuş. Kimseyi yaklaştırmıyormuş yanlarına. Öyle ki kendi ailesi olarak gördüğü insanları bile. Günlerden bir gün kedi ailenin babasının işyerine gitmiş. Adam karşısında kediyi görünce şaşırmış. Çünkü evle iş yeri arasında hayli mesafe varmış. Kedinin orayı nasıl bulduğuna anlam verememiş. Kedi adamın masasının karşısında duruyor acıklı acıklı miyavlıyormuş. Adam anlamış ki kedinin bir derdi var. Takılmış peşine bahçeye çıkmış. Kedi yürümüş adam da peşinden. Yürüye yürüye evin bulunduğu sokağa gelmişler. Bir bakmış ki başka bir kedi onun yavrularından birini yiyor. Zavallıcık yardım istemeye gelmiş. Yavruyu kurtaramamışlar ne yazık ki.

Hepimiz şaşkın şaşkın bakıyoruz. Kedilerin başka kedilerin yavrularını yediklerini bilmediğimi söylüyorum. Bir kaç kişi benim gibi şaşkın bakıyor bir kaç kişi de "evet yerler" diyor. Sonra başka biri konuyu değiştirip başka bir kedi hikayesi anlatıyor.

O da bir sabah tam arabasının kapısını açmış binecekken kedi sesi duymuş. Arabanın içinde karmakarışık biçimde atılmış eşyalar duruyormuş. Eşyaların altına üstüne bakmış birşey bulamamış. Kedi miyavlamaya devam ediyormuş bu arada. Tüm eşyaları tek tek indirmiş ve bir anne kedi ve yeni doğmuş dört küçük yavruyla karşılaşmış. Kedi muhtemelen bir gece önce geldiği başka bir şehirden onunla birlikte gelmiş. "Sığınmış gariban arabaya herhalde" diye devam ediyor anlatmaya. "Yavrularına zarar vereceğimizi sandığı için yanına yaklaşmak pek kolay olmadı. Tam bir buçuk saat sürdü onları arabadan indirmek. Bir de yavrulara dokunamıyorduk tabi. Çünkü kedi yavrularına doğdukları zamanda dokunursa bir insan annesi onu terkeder. İnsan elinin kokusu kalıyormuş üzerlerinde. Anne de bu yüzden terkediyormuş onu. "

Daha pek çok kedi hikayesi anlatılıyor. Ne gariptir ki kedilerin bambaşka tarafları olduğunu öğreniyorum bu hikayelerden. Sanırım orada bulunanların çoğu da öyle... Sonra merak ediyorum; herkesin bir kedi hikayesi var mı acaba?
Fotoğraf: Life

25 yorum:

  1. Var var benim de var.
    Dört tane yavrusundan birini kaybeden kedinin ağlayarak kaybettiği yavrusunu aradığına tanık olmuştum geçen yıl.
    Tam da o sırada bir annenin yavrusunu boğarak öldürdüğünü yazmıştı gazeteler de kediyle bağlantı kurup, dişi cinsin insan nesli için endişelenmiştim kediciğim.

    YanıtlaSil
  2. Ben doğduğumda evde Miniş adında bembeyaz bir kedimiz varmış. Beni çok kıskanmış yemekten içmekten kesilmiş ve bir gün evi sessizce terkedip gitmiş. Hiç bir yerde bulamamışlar o kediyi.

    YanıtlaSil
  3. Ayy benimde başıma daha geçen hafat bunlara benzer bir olay geldi

    Benim eve tam 7 adet kedi girmiş akşam eve gittim koltuğun üzerinde simsiyah bişiy gözleri parlıyor nasılb ir bağırma bağırdıysam onlarda benim gibi sıçradılar her bir oda da bir tane saat 3 e kadar kavga dövbüş ettik onlar kaçıyor ben kovalıyorum neyse hepsi çıktı ama tam yatacam baktım bir ses geliyor içerden kalktım ki bir tane daha kalmış dedimki sen kal bırakmıcam seni daha küçücüktü ama annesi ve diğer kardeşleri durdurmaz ettiler sabaha kadar kapının önünde miyavladılar ahhh çok feanydı :):)

    YanıtlaSil
  4. Erkek aslanların dişileri çiftleşmeye ikna etmek için kendi yavrularını, veya dişinin başka bir aslandan olan yavrularını yediğini biliyordum. Evcil kedilerin de bunu yaptığını bilmiyordum..

    YanıtlaSil
  5. Ben de dün çöp kutusunun önünde duran bir kedi yavrusu buldum, eski aklım olsa alıp eve getirirdim ama artık büyüdüm yapamıyorum öyle şeyler. Nasıl hasta ve zayıf değsen yıkılıp ölecek. Yoğurt götürdüm iştahla yedi, inşallah iyileşmiştir şimdi nerde acaba?:(

    YanıtlaSil
  6. benim bununla ilgili tek hikayem sensin aydan atlayan kedi :)

    başkaca da yok.

    isterdim en siyamından bir kedi. adını hemencecik alışılageldiği üzere "duman" koyar (ya da "kül" mü olsa?) hikayeler yazardım ona, bana, bize...

    ama tanımıyorum ben kedileri.

    YanıtlaSil
  7. beni küçükken bir kedi tırmalamıştı, bir seferinde de çöp kutusunun önünden geçerken içindeki kedi üzerime atlamıştı. o gün bugündür kedilerden pek hazetmem. bu sayılır mı? :)

    YanıtlaSil
  8. epey bir kedi hikâyem vardır hatta bazılarını gerçekten yazdım...

    küçükken iyi güzeldirlerdir de büyüyünce çok bi' kafasına göre takılır bunlar...

    neyse...

    hayatım boyunca duyduğum ve bu yüzden uyuz olduğum kedinin hikâyesine gelelim...

    Kışın, sobalı bir ev... gece soba sönüyor... evde bebek var beşikte yatıyor...

    kedi üşüyünce gidip bebeğin yanına giriyor...

    sabah aile kalkıyor... kedi, sıcak nefesinden yararlanıp ısınmak için bebeğin yüzünün üzerine yatmış zavallı bebek de havasız kalıp ölmüş...

    korku filmi gibi... çok kötü...

    ve daha da kötü etki yapmasın diye kısa ve dümdüz anlattım...

    YanıtlaSil
  9. Bir kedi, kedileri anlatirsa bu kadar güzel anlatir:))
    Severim kedileri:))

    YanıtlaSil
  10. kedi:) bukadar olur. kardesımın kedısı bızde kalıyordu, dun aksam seyehatten donduler ve aldılar.. nekadar alısmısım nekadar zor geldı ayrılmak.. bende kedı almaya karar verdım,bu yazı bu olayın uzerıne cuk oturdu:)

    YanıtlaSil
  11. aslında benim yok. hemen hemen tüm çocukluk öykülerim köpeklerle geçti. hayatımda tek tanıdığım kedi tekir'di o da kapımın önünden hiç kimseyi geçirmez köpek gibi saldırırdı:)

    YanıtlaSil
  12. benim alerjim olduğu için kedi ve köpeksiz steril(aileme göre) bir çocukluğum oldu.daha sonralarıda arada bir mesafe oldu hayvanları severim ama....bir arada yaşamak ve bakımı için yeterli herşeyi yapmak çok büyük bir özveri ve hayat tarzı istiyor :D ben yapamam yani....neyse benim konu üzerine söylemek istediğim kedi üzerine bir muhabbet açıldığında bir çok hikaye anlatılır denmiş....güzel ülkemde bu istisnasız her konuda vardır...ortak yaşanan olaylarda bile..... :D yani biriyle en basitinden sinemaya gitsen bile çıkışta filmi birbirine anlatırsın....yada yaşanan kayıplarda herkesin bir yakını aynı durumu yaşamıştır teselli babında hepsini dinlersin....şükürcülük edebiyatından kaynaklanan bir durumumuzda yok değildir örneğin:üzüldüğün bir durumun daha beterlerini anlatarak senin iyi olduğuna kanaat getirmen sağlanır....terkedilmişssen şükretmelisin ki dövülmedin komşunun kızının kocası bide dövüyormuş :D gibisinden....yada yıl sonunda karnende 1 geçer notun var üzülmemelisin zayıfı olan sınıfta nekadar çocuk var gibi :D

    YanıtlaSil
  13. benim de var kedi hikayemm! tüm hikayelerim kedi hikayesi mi yoksa..? pisiko ( hayat arkadaşım ); kediden öte bişeye dönüştü, ya da baştan öyleydi. anlattığının aksine, pisiko yavrulayacağı zaman yatağın üstüne çıkıp uykudan uyandırdı, doğum esnasında benden yardım istedi, doğum sonrasında ise yavrularına dokunmama izin vermeme gibi bi davranış göstermedi(en fazla patisiyle elime dokundu = P ).

    ha bi de, normalde hayvanlara ilaç içirmek işkencedir. ufak bi rahatsızlık geçirdik biz de geçenlerde ve bir haftalık ilaç tedavisi süresince;her "hadi ilaç zamanı" dememde yanıma koşarak gelmesinin ardından pisiko'nun kedi olduğundan şüphe etmeye başladım... = )

    YanıtlaSil
  14. olmazmı :))
    küçükken benimle oynamak istemeyen alt komşumuzun oğlu eline kedileri alır üstüme fırlatırdı onlarda tüm güçleriyle tırnaklarını üstüme geçirir yapışırlardı.O yüzden çok yaklaşamam kedilere uzaktan çok severim ama yine de kıyamam.Birde yaklaşık 14 yıldır tanıdığım ve 7 yıldır evli olduğum sevgili eşim tüm arkadaş çevresinde KEDİ diye bilinir ve çağrılır ki sanırım buda kaderin bir cilvesi olsa gerek :))

    YanıtlaSil
  15. düşündüm de... benim gibi her konuda bir hikayesi olan bi adamın kedi hakkında anlatacağı bi'şey yok, iyimi? acaip hakikaten. hayret.:)

    YanıtlaSil
  16. ÖZLEM: Kedilere akıl sır ermiyor değil mi?

    VLADİMİR: Hayvanların sahiplerinin yeni doğmuş bebeklerini kıskandığını daha önce duymuştum. Acaba sahiplerini anne ve babaları mı sanıyorlar?

    ATEŞ BÖCEĞİ: Beni de bir kedi böyle korkutmuştu. Ben çığlık atınca o da korktu tabi. sonra düşündüm hangimiz hangimizden daha çok korktuk acaba :)

    PSİKOPATİ: evet kesinlikle iyidir.

    ALİS: Ben de duyunca şaşırdım.

    MUTFAKTAKİ DELİ: Belki biri alıp evine götürmüştür. dilerim öyle olmuştur.

    JOURNEY TO ORIENT: Bu hoşuma gitti. Birinin kedi hikayesi olmak. ama beni baz alma. Biliyorsun ben aydan atladım :D

    CİNAR: Bir arkadaşımın başına da aynı şey gelmişti. O günden sonra hem kedilerden korkar hem de çöp kovalarının yanından geçemez oldu.

    ONALTIKIRKALTI: Of çok fena bir hikayeymiş bu...

    BELGİN: Teşekkür ederim Belgincim. Ben de çok severim kedileri...

    PIRILTILI CADI: Bence de bir kedi al. İyi dostturlar.

    İBRAHİM ORTAÇ: Bazı kediler kendini köpek sanıyorlar galiba :) Çünkü kedi gibi değil köpek gibi davranıyorlar.

    AKLINODALARI: Özellikle hastalıklarda. Sen bir hastalıktan söz edersin birinin bir tanıdığı vardır mutlaka aynı hastalığı geçirmiş. Ve herkeste de tedavi yöntemleri farklı farklı mevcuttur. :)

    ASLI: Kediler gerçekten insanı şaşkına çeviriyorlar :)

    TABİAT ANA: Çocuklar bunu neden yaparlar hiç anlamıyorum; neden birbirlerinin üzerine kedi atarlar. Benim de çocukluğumda vardı öyle tipler.

    ABİ: O kadar ein olma Abi unuttuğun bir kedi hikayen olmasın :)

    YanıtlaSil
  17. Hastasıyım bu yaratıkların :) Her birinin ayrı ayrı karakterleri var resmen. Şimdiye kadar hep bunu gördüm. İki tane güzeller güzeli sokak kedisiyle aynı evi paylaşıyoruz ve her gün bizi şaşırtmaya devam ediyorlar.
    İyi ki varlar.

    YanıtlaSil
  18. Geçen gün insan gibi oturmuş bir kedi gördük arkadaşımla. Önce "ne kadar ilginç, fotoğrafını çekeyim" dedim. Sonra arkadaşımla sakat olduğu için öyle oturduğunu düşündük. "Yazık hayvancağıza" gibi sözlerle kediyi seyrederken, bizim sakat zannettiğimiz kedi ayağa kalkıp emin adımlarla yürüyüp gitti. Ben de fotoğrafını çekmediğime yandım.

    YanıtlaSil
  19. BADLİK AMİRİ: Kesinlikle iyi ki varlar :)

    MUSTAFA TR:O kedinin fotoğrafını görmeyi çok isterdim. Kediler çok garip çok da komikler. Ben de bir kez Kötü Kedi Şerafettin'in kanlı canlı halini görmüştüm :) ama ne yazık ki fotoğraf makinem yoktu yanımda. Asla kaçırmazdım bu kareyi yoksa.

    YanıtlaSil
  20. Kedileri kopeklerden daha fazla sevdigimi soyleyebilirim...Belki insanoglunun "evcillestirip-kolelestiremedigi" kendisine benzetemedigi bir guzellik oldugu icin...12 senedir benim ceneme dayanan bir kedim var..yesil gozlu...
    Gozlerine bakar dinlenirim bazi bazi...Mumyalastirilmis Misir tanrisi kedileri duslerim...
    Aydan atlayan kedileri duslerim...evrene sigmayacak denli dik duruslu kedileri kutsarim...
    kediyi sevenin kendisini sevdigine inanirim...velhasil, evcillestirilmemis ne varsa kediler adina...sokak kedilerine sevgilerimi sunarim...

    YanıtlaSil
  21. Belki de bu yüzden bu kadar çok kedisever var; "insanoglunun "evcillestirip-kolelestiremedigi" kendisine benzetemedigi bir guzellik oldugu icin..."

    YanıtlaSil
  22. Kedisiz olmaaaaz! Aydan Atlayan Kedi'yi ve bütün kediseverleri Kedi Defteri'ne bekliyoruz. Sevgiler

    YanıtlaSil
  23. KaraKedinin maceralarını mı merak ettiniz, öyleyse buyurun sayfama, kedileşin:-))
    http://tagore97.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  24. KEDİ DEFTERİ: Sayfanızı bundan sonra sık sık ziyaret edeceğim :)

    VOLKAN: İyi ama ben seni zaten okuyorum :)

    YanıtlaSil

Ne demeli...

İnstagram'da tatlı tatlı gülümseyen, yüzünde güneşler parlayan gencecik bir kız gördüğümüzde o mutlu genç kızın bir gün biri tarafından ...