19 Mart 2009

GECE

Yorgun ayaklar halının üzerinde huzursuzca kıpırdanıyorlar. Yorgun ayakların sahibinin yorgun gözleri de dalgınca onlara bakıyor. Bir dinlenme biçimi mi bu, yoksa birşey mi düşünüyor? Belki de ne düşündüğünün farkında bile değil sadece aklında dolaşıp duran tilkilere kayıtsızca bakıyor.
Hava birden patlıyor. Yorgun ayakların sahibi yerinden sıçrıyor. Yorgun gözleri fal taşı gibi açılıyor. Gökten tonlarca su boşalıyor. Başının üzerindeki gök bir aydınlanıp bir kararıyor. O ise pencere önünde sanki büyülenmiş gibi duruyor. Ne gitmeye hali var ne de isteği öylece duruyor. "Biraz uzanıp okusam" diyor sonra vazgeçip bir film izlemeye karar veriyor. "Hani yarı uyur yarı uyanık izlenenlerden." diye mırıldanıyor kendi kendine. Güneşli günleri olan bir film olmasını istiyor. Güneşli günlere bakarak uykuya dalmayı umuyor. Oysa hiç televizyon önünde uyuyanlardan olmadı o. Bir yerde kıvrılıp uyuyakalamayacak kadar kendi uyuduğu yeri benimsedi. Ama yine de "belki bu kez" diyor. Değişimden medet umuyor.
Gök yine aydınlanıp sönüyor, bu kez tüm sokağı karanlığa boğuyor. Bir mum buluyor bir yerlerden ve onu ararken ne kadar uzun zamandır muma ihtiyaç duymadığını düşünüyor. Oysa eskiden elektrik olsa bile mum ışığında öylece oturmayı severdi. Şimdi bir de bu ekleniyor düşünceler zincirine. Ne çok şeyi ne kadar uzun zamandır yapmadığını ve bu ne çok şeyin zihninden silindiğini düşünüp gereksiz bir kedere kapılıyor. "Yağmura ve mum yanan bir geceye de bu yaraşırdı" diyor. Sonra hepsine boşveriyor. Kedere vakti olmadığını düşünüyor. Çünkü gereksiz kederlerle harcadığı ve pişmanlık duyduğu zamanlara yenilerini eklemek istemiyor.
Kitabını kaldığı yerden açıyor ve kopup gidiyor aklı. Mumun titrek ışığında ilk cümleyi okuyor: "Bitmek bilmez iktidar mücadeleleri, dini çatışmalar, mezhep kavgaları, siyasi çalkantılar..."* Bırakıyor okumayı ve dünyada hiç birşeyin değişmediğini düşünüyor. Mumun ışığında gölgeler titreşiyor. Keder kelimesini üstüne basa basa söylüyor. Bu kez kederin kendi içinden fışkırdığını değil, dışardan üzerine yağdığını farkediyor. Yağmur gibi durmadan herkesin üzerine yağıyor yağıyor ve yağıyor. Bütün bu kederin içinde herşey eriyor...

* Aşk- Elif Şafak

13 yorum:

  1. Sen hiç muma küstünmü
    Ben küstüm
    Bir karanlık çökmüştü "Ay ışığını" okurken.
    Mumum söndü
    Bende küstüm

    YanıtlaSil
  2. titrek bir mum ışığı ve dışarıda izlenesi bir yağmur... Kederleri temizliyor bence yağmur ya da sadece benim kederlerimi kim bilir...

    YanıtlaSil
  3. Mum ışığında yağan yağmuru izlemeyeli ne kadr çok zaman oldu diye düşündüm yazını okuyunca kediciğim.
    Bir de Elif Şafak'ın "AŞK" ı beni benden etti bu günlerde:))
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  4. Boncuk Oyunu'nu bitirirsen harbiden helal olsun. :))

    Suskunlar leziz kitap peki sayfaları açık olanın ismi nedir?

    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  5. KARA KALEM: Öyle çok küstüm ki zamanında şimdi küsmekten usandım...

    YAĞMUR CADISI: Bu kez kederi temizlemedi gökten keder yağdı...

    ÖZLEM: Ben daha yeni başladım okumaya. Ama şimdiden sardı. Bakalım ileride fikrim değişir mi?

    LUDMİLLA: Hesse'yi severim ama Boncuk Oyunu biraz gözümü korkutmuyor değil hani :) Ama kararlıyım okuyacağım :)
    Açık olan Elif Şafak'ın Aşk'ı...

    YanıtlaSil
  6. Benimde masamda AŞK duruyor.
    Bab-ı Esrar'ın ardından okumak istiyorum.. Merec-el Bahreyn'e gitme hayalim var. Buradan sadece 3saat uzaklıkta.. Mesafeleri bende zihnimde söndürüyorum. Günaydın!

    YanıtlaSil
  7. Hesse'yi ben de çok severim ama boncuk oyununu bitiremedim, devam edemedim. Eğer bitirebilirsen kutluyorum seni gönülden.

    YanıtlaSil
  8. UZAĞA GİDEN KADIN: Aşk insanı sarıyor başlarda. Ben çok zor giriyorum kitapların içine. ama bir kitap beni sardığında da tutkuyla okuyorum onu. dilerim devamında beni hayal kırıklığına uğratmaz bu kitap. Gerçi elif Şafak'ın diğer kitaplarını çok severek okudum ama elbette bu kitap için birşey söylemek için erken.

    GUGUK KUŞU: Boncuk Oyununu ısrarla okumak farz oldu artık. Çok merak ettim. bakalım ben bitirebilecek miyim :)

    YanıtlaSil
  9. Kedicim, Boncuk oyununun Almanca ismini yazabilirsen, cok sevinirim:) Bende cok merak ettim de:)

    YanıtlaSil
  10. Das Glasperlenspiel Belgincim :)Bakalım okuyabilecek miyiz? Gözüm korktu şimdiden benim. Baksana pek çok kişi bitirememiş...

    YanıtlaSil
  11. Korkma, basaririz beraberce:)

    YanıtlaSil
  12. aşk kitabını okumak için sabırsızlanıyorum ama durduruyorum kendimi. Çok güzelse hemen bitip gitmesin diye :)

    YanıtlaSil
  13. Ben de "bitmesin" diye diye okuyorum şu an. Ben sevdim, okumak iyi geldi...

    YanıtlaSil

Ne demeli...

İnstagram'da tatlı tatlı gülümseyen, yüzünde güneşler parlayan gencecik bir kız gördüğümüzde o mutlu genç kızın bir gün biri tarafından ...