30 Temmuz 2008

TEST TEST DENEME BİR Kİ...

Ne görüyormuşum burda? Hemen söyledim.

Sol üst köşe: Dört parmaklı, ayağının ortasında ne işe yaradığı bilim adamları tarafından bir türlü çözülememiş bir boşluk olan, dört parmağın tam ortasında, gereğinde silah olarak kullanılabilen küçük bir çıkıntı bulunan bir yaratığın ayak izini görüyorum. Sağ üst köşe; İncelenmek üzere masaya yatırılmış bir yaratığın omurgası etrafında bulunan iki akciğer ve gereğinden fazla büyük iki böbrek. Orta bölüm; hain ama bir o kadar da sevimli bir tilki suratı. Sol alt köşe; İletişimde aynı anda konuşmanın zararlarını anlatan bir afiş. Afişte birbirine dönük iki surat, ikisinin de açık ağızları birbirini dinlemediklerinin ve aynı anda konuştuklarının göstergesi. Vücutlarının alt bölümlerinin yapışık olması ise aslında aynı şeyi söylediklerinin ama birbirlerini dinlemedikleri için karşıt şeyler söylediklerini sandıklarının ve konuşmanın tartışmaya dönüştüğünün temsili. Sağ alt köşe ise; İnsandan kule yaptıkları yılları yad eden kelli felli, yaşını başını almış 3 adamın "Haydi, yeniden kule yapalım da o günleri analım" düşüncesinin resmi. İki adam diğerini birleştirdikleri dizleri üzerinde havaya kaldırmışlar.

Bu test 1910'lu yıllarda Hermann Rorschach tarafından yapılmış. Psikolojik testler arasında güvenilirliği en düşük olanlardan biri olarak nitelendiriliyor.

Bir film izlemiştim. Balık hafızam o filmin adını aklımın bilinmedik bir köşesine attığı için şu an anısamıyorum adını elbette. Muhtemel ki; hiç aramadığım bir zamanda karşıma çıkar. Her neyse bir film izlemiştim. Bir katile test yapılıyordu. Mürekkep testi. Adam şekillere bakarak mutlu ailelerden, panayırlardan, sevgiden, kardeşlikten dem vuruyordu. Fakat elbette bu söyledikleri kelepçelerinden kurtulmak için zaman kazanmak içindi. Onlardan kurtulur kurtulmaz "orada silah bıçak görüyorum" diyerek doktorun gırtlağını sıktı.

Ben bu şekillere bakınca herkes sanki aynı şeyleri görecekmiş gibi düşünüyorum nedense. Ortadaki tilki suratı mesela, başka neye benzer ki o şekil? Merak ediyorum insanlar bu şekillerde ne görüyorlar. Hemen şimdi iş yerinden birini çağırıp sormalı. Bakalım o ne görecek?
İşte onun cevapları: Sol üst köşe; Sakallı bir adam gördü. (Allaaah Allaah.) Sağ üst köşede; bir kalemin yanlarında bulunan iki insan yüzü (Eh evet bu anlaşılabilir) Ortada; diz çökmüş ellerini açmış dua eden birini gördü (hataları olduğunu mu düşünüyor acaba?) Sol alt köşe: konuşan iki insan (bu konuda mutabıkız) Sağ alt köşe: sincaplar (sincap mı?)

Demek herkes aynı şeyleri görmüyor. Bir de söylediklerimizi yorumlayabilseydik daha enteresan olacaktı ama neyse. Ben zaten testlerle insanları ölçmeyi saçma bulurum. Testler eğlenmek içindir, kendin hakkında bilgi sahibi olmak için değil. En azından benim için öyle.

İnsan gibi bir muammayı hangi test çözebilir ki? Artı testlerin mantığını bilen biri için kesin sonuçlardan söz edilebilir mi? Adam istediği gibi yönlendirebilir cevaplarını. Ve test sonucunu istediği şekilde biçimlendirebilir.

Değil mi?

10 yorum:

  1. Bu resme bakınca benim gördüklerim şöyle;

    Sol üst köşe: Siyah beyaz renklerde bir bebek elbisesi.

    Sağ üst köşe; Tuhaf bir dizayna sahip bir mürekkepli kalem ucu, sanki yazan kişinin elleri acımasın diye kenarlarda süngerimsi bir takviye var gibi.

    Orta bölüm; Başı aşağıya doğru bakan başının iki yanında ayakları olan tuhaf bir sinek.

    Sol alt köşe; Yüzyüze bakan iki tuhaf kısa boylu insan.

    Sağ alt köşe ise; Karnavallarda giyilen fırfırlı İspanyol paça pantolon ve paçalar gibi geniş kollu giysisi olan bir dansçı.

    BU arada o filmi ben de gördüm ama neydi diye kendimi yiyip bitirmekteyim bir bilen varsa lütfen söylesin. :))

    "Dark Hours" olabilir mi?

    YanıtlaSil
  2. Ahahaha.
    Psikomatik kişilik düzelmesi var alayımızda.
    Ayy ne güldüm sabah sabah yaf.
    Bütünleşmiş nevroz kutlaması var mesela. Aha 1 mayısı Şen şakrak kutlayan yurdum emekçileri var. Oh be nihayet psikoloji testinde de olsa gördük ya bunu. Gözüm kapalı gidebilirim ben. Hadi gittim bile, bakın Pırr,

    YanıtlaSil
  3. sol üst köşedeki adamı görmekte zorlanmadım ama adam olduğundan emin değilim kocaman bıyıklı bi amcayı andırıyo biraz.

    Sağ üstte kalem ucu aşağıda evet konuşan iki adam olabilir ama ilk dikkatimi çeken arkası dönük bir balık.Adamların ortasında balık var, eminim:)

    Sol alattada adam gördüm nasıl olduysa:)

    Ortadaki herşeye benziyo ama en zoru sağ alttaki gerçekten garip:)

    YanıtlaSil
  4. VLADİMİR: Dark Hours değil. Dünden beri düşünüyorum ama sonuç sıfır :) eh benim gibi bir balık hafızanın bulması zor tabiii :)

    RÜYACI: :)Aman dur dur gitme Rüyacı daha pek çok resim var içinde binbir şey göreceğimiz.

    YOLCU: Çok ilginç her birimizin bambaşka şeyler görmesi... Mesela ben bakınca tüm resimler netmiş , başka birşey gözükemezmiş gibi görünüyor...Çok ilginç...

    YanıtlaSil
  5. bu resmi nerden buldun, nette pek yayınlamıyorlar... mutabakat sağlanmış gibi sanki tüm net camiasında...

    bana gösterilenler bunlar değildi galiba.. bazıları kırmızı-siyah bazıları sarılı kırmızılı yeşilli renkliydi.. demekki bi kaç versiyonu var mürekkeplerin.. yada senin resimler unoffical roşarş şeyleri.. korsan basım.. çakma test..:)

    ama herşekilde benim cevaplarım daha orjinaldi.. hıh..
    seninkilerin sonuncusu güzeldi..kule adamlar..

    YanıtlaSil
  6. Arti sen kendi başına orjinalsin zaten cevapların nasıl orjinal olmasın :)

    YanıtlaSil
  7. filmin adını bende merak ettim şimdi :S

    YanıtlaSil
  8. Ben hala bulamadım o filmin adını iyi mi :)

    YanıtlaSil
  9. Hatırlayamadığınız filmi sanırım biliyorum. Problem çocuk adlı komedi filmindeki katil olabilir mi? =)

    Eğer oysa öpücükleri kargoyla yollayınız.

    Bu arada resimlerde gördüklerim:

    Sol üst: Kaplumbağa
    Sol alt: Öpüşme hazırlığındaki iki kaplumbağa
    Orta: Biraz sonra bir kaplumbağanın üstünden geçecek olan kuş
    Sağ üst: Kaplumbağa
    Sol alt: Halay çeken kaplumbağalar

    Hepsi yalan kan görüyorum, cesetler görüyorum, I see dead people ulan.. ^^

    YanıtlaSil
  10. Cevherim Cevherim sana boşuna Cevher dememişler. Şu gariban balık hafızayı kurtardın düşünüp durmaktan vallahi sağol :) evet o filmdi. Öpücükler kargoya verilmiştir Sevgili kardeşim :)

    Senin şu gördüğün kaplumbağalar; kaplumğa Benjamin ve kardeşlerimi yoksa Ninja Kaplumbağalar mı? Eğer Benjamin ve kardeşleriyse sorun yok, Ama eğer ninja kamplumbağalarsa yalan kan ceset de diyosan ııı... şey.. yani... ne bileyim canım kardeşim bi sakin olsan diyorum...

    YanıtlaSil

Ne demeli...

İnstagram'da tatlı tatlı gülümseyen, yüzünde güneşler parlayan gencecik bir kız gördüğümüzde o mutlu genç kızın bir gün biri tarafından ...