21 Kasım 2010

Acı yok kedi acı yok...

Unutmuşum nasıl olduğunu. Keşke hiç hatırlatmasaydı kendini lakin bu gece geleceği tuttu. Yüzümün sol yanında ince ince gezindikten sonra çene kemiğime, burnuma, elmacık kemiğime sinsi sinsi yayılarak benim ızdırabımı keyifle izlemeye koyuldu. Diş ağrısı böyledir. Sinsidir ve sizin acınızı izlemekten derin bir haz alır. Dilerim asla yollarınız kesişmez de ne demek istediğimi anlayamazsınız.

Dediğim gibi diş ağrısı mendeburun tekidir. Tam yakanızı bıraktığını sanırken ve uykuya dalmaya hazırlanırken korkunç bir Erol Taş kahkahasıyla geri döner ve şöyle der; "Nıhahahahhaha benden bu kadar çabuk kurtulacağını mı sandın?"  Ve öyle zalimdir ki, bunu defalarca tekrarlar. Her seferinde çaresizce gitti sanırsınız, rahatlar ve uykunun o sıcak kokusuna teslim olmak istersiniz, ağrısız sızısız uyuduğunuz gecelerin ne büyük nimet olduğunu böyle gecelerde farkedersiniz en çok. Bütün bunları düşünürken şu sözü tekrarlar durursunuz: "İnsanın neresi ağrıyorsa, canı orasındadır." Canınızın şu anda tam olarak dişinizde olduğunu düşünür ve "canı burnunda olmak" deyimiyinin "canı dişinde olmak" şekilinde değiştirilmesi gerektiğini savunur ve kendinizi bu tip saçmalıklarla eğlendirmeye çalışırsınız. Diş ağrısının mizah anlayışı olmadığı için sizin saçma sapan esprilerinize derin bir zonklamayla karşılık vereceğini hatırlar, gülmemeye çalışırsınız. Yüzünüzde çarpık, aptal bir gülümsemeyle otururken birden karanlığın içinde bir müzik yükselir. Dıdın dıııııın dıdın dııııın, dıdıdııt dıdıdıt... "Risin’ up, back on the street, Did my time, took my chances..." Ve Rocky'nin antrenörü bir diş doktoru önlüğüyle karanlığın içinde belirir; "Acı yok kedi acı yok..." der. Oysa acı bal gibi vardır.

Diş ağrısının bir başka özelliği de şudur; size abuk sabuk hayaller gördürür, saçma sapan şeyler düşündürür. Ama hemen hemen hepsi kendisini kıyısından köşesinden içine alan şeylerdir. Mesela, uyuyamayacağınızı anlayıp yataktan kalkar bir ağrı kesici daha alırsınız ve ağrı kesici etkisini gösterene kadar kitap okumaya karar verirsiniz. Kütüphanenizde elinizi attığınız kitabın kapağında şu yazıyordur: "Acının Antroplojisi" En iyi zamanlamadır. Bu kitap ancak bir yerlerin ağrıyorken okunabilir. Elbette onu daha iyi anlamak istiyorsan. Sonra aslında kitap okuma eylemini ağrıyı unutmak için yaptığınızı hatırlar, başka bir kitap alırsınız elinize, bakın şu işe ki kitabın kahramanı bol bol dayak yiyen bir ufaklıktır. Bir sayfada kolu kırılır, başka bir sayfada saçları yanar, bir diğerinde kulağını çeken bir adam yüzünden kulağının arkasında bir yırtık meydana gelir. "Acı her yerde dostum acı her yerde" diye fısıldar diş ağrısı o kırçıl, sinir bozucu sesiyle. "Kes sesini ve çık hayatımdan Allah'ın belası" diye sessizce bağırırsınız, çünkü evdekiler uyuyordur ve onları da o enfes uykularından etmenin alemi yoktur. Siz sessizce bağırsınız fakat diş ağrısı kulağınıza daha da yaklaşarak o alevli soluğunu yüzünüze iyice yayar. Hayır ondan kurtulamayacaksınızdır ve evet bu gece onun gecesidir. Siz bunları düşünürken o çoktan bir şarkının sözlerini bozup kendine göre düzenlemiştir bile; "Bu gece benim gecem, bu geceee benim gecem, köke vuran her acıda seni mahvediyorum, beter ol inşallaaaah..." Allah cezanı versin demek istersiniz ama bu talebin sizin başınıza kara bir karga gibi konacağından korkar susarsınız. Zira diş sizindir, ağrı da öyle.

Sonunda birşeyi farkedersiniz, yataktan kalktığınızda dişiniz ağrımıyordur, uyumaya çalıştığınızda başlıyordur herşey. İşte diş ağrısının zayıf noktası. Tüm gece uyumaz bir zombi gibi dolaşırsanız, ağrı sizinle ilişiğini kesecektir. Tespit doğrudur zira zombilerin bir yerlerinin ağrıdığından şikayet ettklerini görmedim, en azından filmlerdeki zombilerin öyleydiler, gerçek hayatta bir zombi ile henüz müşerref olamadım. Bir vampirle ve bir kurt adamla da öyle. Onlara sorulacak pek çok sorum var bunlardan söz etmek isterdim, beni okuyanlar içerisinde bir vampir, bir kurt adam, bir zombi olur da yıllardır içimi kemiren sorulara yanıt bulur diye ama konumuz bu değil. (Size diş ağrısının insanı saçmalatma gücünden söz etmiş miydim sahi?)

Bütün gece bir Zombi gibi dolandım. Sigara içtim midem bulandı, akşamdan kalmış bayat çayı içtim iyi geldi, Orhan Pamuk'un Nobel röportajını okudum, yazarların konuşmak yerine oturup yazmalarının daha iyi olacağını düşündüm, gerçek yazarların yaptıkları iş üzerine konuşmayı saçma bulmaları gerektiği gibi bir his oluştu içimde. Ama röportajın bazı yerlerini sevdim hatta diş ağrısını bile unuttum o sırada. Sonra yine uyumaya çalıştım. Saatlerin geçişindeki hıza şaşıp kaldım. Güneşin doğuşunu izledim, sabah ezanını dinledim. Ve tekrar uyumayı denedim, ben deneyip dururken güneş iyice yükseldi, ben de umutsuz uyuma çabamı bırakıp kalkıp bunları yazdım.

10 yorum:

  1. siyah zeytinin cekirdegini cikartip, agriyan disinize koyun ve bunu size bir doktorun onerdigini sakin kimseye soylemeyin, biran once gidip dislerinizi tedavi ettirin bu arada...
    Gece zormus ama guzel bir yaziya sebep olmus...

    YanıtlaSil
  2. çok geçmiş olsun. diş ağrısı çok çektim. hatırladığım ilk doktorum da diş doktorum. diş ağrısının verdiği aciliyet duygusuna eş, koşmak gerekir sanki. ama nereye koşacaksın?

    bu arada orhan pamuk'un konuşmasını okumayı değil değil de dinlemeyi de çok severim.

    sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. büyük geçmiş olsun :/ bazen dişim ağrıdığında büyükanneme özeninirim hep.. zira ağzında tek diş yok.. takma damak kullanıyor ve geceleri yandaki komidinin üzerinde, su bardağından bakıyor hınzırca :p ama en iyisi dişlere iyi bakmak.. kaybedilince köprüsüydü, dolgusuydu son radesine damağıydı filan ömür törpüsü oluyorlar :/ tekrar geçmiş olsun :)

    YanıtlaSil
  4. Geçmiş olsun, doktoru görmeden iyi olmaz o meret..Enkısa zamanda sorunsuz dişlerle gülümsemenizi diliyorum. Öte yandan güzel bir yazıya sebep de olmuşlar ne diyeyim..:))Ellerinize sağlık.
    U(YKSZ)

    YanıtlaSil
  5. Diş ağrısı ağrıların en hainidir, ikinci hain de baş ağrısıdır.
    Çok geçmiş olsun kedicim, mutlaka görün diş doktoruna...

    YanıtlaSil
  6. çok çok çok gecmiş olsun öncelikle...
    şunu söylemeden de geçemicem,
    diş ağrısı mizahla anca bu kadar güzel anlatılabilirdi, tebrikler=)
    acil şifalar..

    YanıtlaSil
  7. sanirim herkes dis agrisi cekmistir az cok , bende cektim, ayikken kabus gormek gibi... bir keresinde baktim olucak gibi deil, atladim acile gittim, inanilacak gibi deil gecenin bir yarisi bekliyom bekleme salonunda, zonklayan diste agri sizi kalmadi, korktu galiba :))) neyse iki dakkada on temizlik yapildi, geldim eve pasa pasa , tavsiye ederim beklemeyim sabahi ...ama su bir gercekki, ogrendigimden bisey var, her sene duzenli olarak dis doktoruna gorunmem :)

    YanıtlaSil
  8. geçmiş olsun.

    blogumda bir mim'in var.
    :)

    YanıtlaSil
  9. ahh kedicim bu dişler hep böyle bayramı tatili geceyi bulur ağrımak için...çok kötüdür bilirim. birkere benim de ağrımıştı (dişhekimi olmamama rağmen) kendime yaptığım anestezilerden damağım morarmıştı....yapılacak tek şey hemen dişhekimine gitmek.

    YanıtlaSil
  10. MEHTAP PASİN GUALANO: Az sonra dişçide randevum var. Koca kadın oldum hala ödüm kopuyor desem. Öyle gerginim ki. Çok teşekkür ederim.

    ENDİŞELİ PERİ: diş ağrısı berbat birşey. Kıyaslanacak bir ağrı değil. Beynine bir matkap giriyor gibi. Hatırlamak bile istemiyorum. kimse yaşamasın bunu.

    S'İUS: Ben de dişim ağrırken hepsi söktürsem de bir daha böyle bir dertle karşılaşmasam gibi saçma bir fikre kapıldım. İnsan ağrıdan ne düşündüğünü bilmiyor ki.

    UYKUSUZ//UYURGEZER: Az sonra dişçiye gideceğim. Tüm sorunları çözüp temelli kurtulacağım bu beladan. Çok teşekkür edeirm güzel dileklerin için.

    ÖZLEM: diş ağrısı daha kötü sanki.

    PINAR: Çok teşekkür ederim. dilerim kimsenin başına gelmesin bu.

    ÖZLEM ANNE: Sahiden dişçinin bekleme odasında geçiyor ağrılar. Ne tuhaf değil mi? Kaçmak için bahane mi arıyoruz ne?

    DEEPBLUEEAGLE: Çok teşekkür ederim.

    GUGUK KUŞU:doğru vallahi bir önceki kurban bayramında da ağrımıştı benim ki.

    YanıtlaSil

Ne demeli...

İnstagram'da tatlı tatlı gülümseyen, yüzünde güneşler parlayan gencecik bir kız gördüğümüzde o mutlu genç kızın bir gün biri tarafından ...