30 Ağustos 2011

Hanımefendiliğin altın kuralları

1-Her daim gülümse (merak etme sahtelik kimsenin umurunda değil)

2-Şaşırdığında gözlerini kocaman açma. Sadece ağzını hafiçe aç, baş ve işaret parmakların hariç diğer parmaklarında ağzını kapa ve minik bir "aaaa" sesi çıkar.

3-Asla argo ve küfür kullanma.

4-Hemen hemen her cümlenin başına "canım" "hayatım" koy. (Vallahi sahte olman kimsenin umurunda değil.)

5-Güneşin asla cildine değmesine izin verme ki tenin hep beyaz kalsın. (Beyazlık saflıktır ya parıl parıl parıldayan yüzünle "ben safım, tertemizin" imajını baştan kazı kafalara)

6-Jilet gibi ütülü pantolonlar, fırfırlı yada yakası bağlamalı (onların adını bilmiyorum ancak böyle tarif edebildim) gömlekler giy. Siyah, beyaz ve gri tercih et.

7- Asla ve haşa yüksek sesle gülme. Bilirsin yüksek sesle gülmek neşe değil hafiflik işaretidir.

8-Samimi de olsan "bey" ve "hanım" gibi hitaplardan vazgeçme.

9-Aman ha taşa, basamaklara, çimenlere falan oturma. Sandalyelere oturuken mutlaka kağıt mendille sil ki o jilet gibi kıyafetin kirlenmesin.

10-Öksürürken bile hafif bir "öhö öhö" sesi çıkar. Unutma sen bir hanımefendisin ve hanımefendilik hastalık falan dinlemez.

11-Masan her daim derli toplu olsun. Hatta not alırken bile inci tanesi harflerle yaz.

12-Hiçbir zaman acele etme, panik yapma, yaparsan bile bunları gizle. Zira sen huzur vermek için yetiştirildin.

13- İçinde fırtınalar da kopsa karşındakine bunu asla çaktırma. Çünkü biliyorsun hanımefendilik bir nevi duygularını gizlemektir.

14- Yakın saydığın kişilere sık sık sarıl. Ama erkek arkadaşlarına asla dokunma.

15-Erkekler sana duygularını söylediklerinde zarifçe başını eğ ve yanaklarının kızarmasını sağla. Çimdik atabilirsin yanaklarına. Ama dikkat et adam görmesin.

16-Bütün bunları yaparken çaktırmadan etrafındaki tüm erkeklere gözlerini süz. Hem işveli hem hanımefendi derlerse sana talibin artar. Böylece sen de reddettiğin adam sayısı kadar egonun kazanç hanesine sayı yazarsın.

17- Bu arada yüksek sesle gülen neşeli kadınları, dürüstçe içinde olan biteni ortaya döken kadınları bakışlarınla kına. Amman sözcük kullanma. Unutma sen bir hanımefendisin.

18-Seni "hanım kızım canım kızım" diyerek el üstünde tutan büyüklerini ara sıra ara, ziyaret et. Et ki doğru yolda olduğunu sana hatırlatsınlar.

19-Bu arada tüm çocuklara yapmacık bir ilgi göster. Hele etrafında sana talip olmaya aday bir adam varsa daha da abart durumu. Eeee senin gelecekte harika bir anne olacağın fikrini başka nasıl edinebilirler.

20- Bütün bunları yap yapmasına da sonra dönüp "ben hiç kendim olamadım" "benim neden gerçek bir arkadaşım yok" "şu neşeli kadınlar grubu beni neden sıkıcı buluyorlar, hatta arkamdan ne sahte biri bile demişler" "acaba ben nerede yanlış yaptım" gibi cümleler kurma. Ben sana toplumun hanımefendi tanımlamasının kurallarını sıraladım. Sen toplum tarafından alkışlanmayı seçip saçma sapan bir kadın olduysan senin için kimse birşey yapamaz.

Sonuç itibariyle her kadının önünde iki seçenek vardır: Ya kendisi olmayı seçer doğasında ne varsa onu yaşar ya da hanımefendilik gibi bir cenderenin içine sıkışır kalır. Ha bu arada doğasında var olan illa ki abuk sabuk davranmayı gerektirmez. Zamanla kendini yeniler, değiştirir, deli dolu zamanları ardında bırakır ve şahane bir kadın olur. Ama "hanımefendilik" gibi bir tanımın içine sıkıştırılırsa eğer, ne kendisi olmayı becerebilir, ne kendisinin ne olduğunu anlar ne de olduğu şeyi değiştirip yenilemeyi becerebilir. Su gibi düşün. Su akıp giderse kendi yolunu bulup ağaçlara, çiçeklere hayat verir. Ama sen o suyu bir kaba koyar orada bırakırsan bir süre sonra toz toprak olur o su, kap yosun tutar ve su asıl varoluş amacını unutur. Eh seçim senin, ya akıp gidersin ya da bir tanımın içine sıkışır kendini unutursun. Seçim senin...

Resim: Renoir

10 yorum:

  1. Bir arkadaşımı anlatmışsın sanki Kedicim. O da bir güççük hamfendüdür de, ne yazık ki ne kadar sıkıcı olduğunu hala farkedemedi:)
    Keyifli bir bayram diliyorum, sevgiyle...

    YanıtlaSil
  2. benden kesin hanımefendi olmaz kafadan 5 maddeyi ihlal ettim...
    kahkahası bol, anıları unutulmaz bir bayram dilerim.

    YanıtlaSil
  3. LEYLAK DALI: O güççük hanfendüler ne yapay ne sıkıcı olduklarını bir görebilseler. Ama ne yazık ki kendilerini şahane sanmakla o kadar meşguller ki bunu göremiyorlar.

    NOVELLA: Benden de olmaz vallahi. Maddeleri ihlal etme sınır tanımıyorum :D Hele de bu şen şakrak kahkahalarla asla olamam :)

    YanıtlaSil
  4. Bundan epey önce kafama takılmıştı hatta bir yazımda mı ne değinmiştim hafiften.
    Şimdi bu hanımefendiler aşk acısı çektiklerinde, ya da hayatlarında kötü giden bir olay olduğunda özetle depresyon belirtileri gösterdiklerinde ne yaparlar? " ince hastalık" sahibi olurlar.
    Benimse bu tarz olaylar mideme vurur yediğimi içtiğimi içimde tutamam habire kusarım.

    Çok umutsuz değil mi benden hanımefendi çıkması:D

    YanıtlaSil
  5. Ben de tam onu diyecektim Aydan Atlayan Kedi: ben de çok sık olmasa bile o kocaman kahkahalarımdan vaz geçemem. Şu şaşırırken üç parmak kullanma meselesini hemen denedim sonra da kocaman bir kahkaha attım. Bu tarif ettiğin gibi bir kadın olup da hayatın bir takım temel işlevlerini yerine getirmek olası değil gibi geliyor bana, ama neyse...

    YanıtlaSil
  6. Offff kediiicim, okurken yoruldum ben hanımefendi olmayayım kalsın:))

    YanıtlaSil
  7. Bir ara elin değerse, erkeklerin de altın kurallarını ve uyması gereken kalıpları yazar mısın? Böylece toplumun nasıl sahte bir gelecek istediğini ve yetiştirdiğini görebiliriz.

    YanıtlaSil
  8. SİSHYPHOS: Vallahi senden benden hanımefendi çıkması pek olası gibi görünmüyor Sishyphos'cuğum :)

    İLKİM: En iyisi biz kendi yolumuzda kahkaha ata ata ilerleyelim. Bize hanımefendi demezler ama en azından samimi, şen şakrak derler. Hanımefendi olmaya bin kez yeğleyeceğimiz şekilde tanımlarlar. Ne dersin :)

    ÖZLEM: Vallahi kalsın ben de yazarken fenalık geçirdim :)

    BESTAMİ BEY: Evet onu da düşündüm aslında. Yazacağım galiba :)

    YanıtlaSil
  9. atlamışsın kedim bir de bu hamfendiler kibar kibar yemek yer, sandviç falan asla yemezler...hep çatal bıçak hep çatal bıçak...
    ne kibar yemek yiyorum ne bu saydıklarının çoğuyum...hanımbey miyim neyim bilmiyorum

    YanıtlaSil
  10. Ay resmen şimdiden sıkıldım bu ne böyle hanımefendi olayim derken robot olacam beğenen böyle beğensin bence ya bu yazılanların hiç birini yapamam valla 🙄

    YanıtlaSil

Ne demeli...

İnstagram'da tatlı tatlı gülümseyen, yüzünde güneşler parlayan gencecik bir kız gördüğümüzde o mutlu genç kızın bir gün biri tarafından ...