08 Şubat 2011

iki resim arasındaki farkı bulunuz!

Bu parfüm yeni çıktı. Adı Money. Evet doğru tahmin yeni basılmış para gibi kokuyor. İnsanın gözü dönmüş hırsı sayesinde önemli bir pazarı var. Kadınlar da erkekler de kapış kapış alıyorlar. Üstelik ürünün kutusunun içinden de tedavülden kalkmış dolar parçaları çıkıyor. Şişesi 35 dolardan satılıyor. Kendinizi dolar milyarderi gibi hissetmek için şahane bir koku. Bu ürünü üzerinize sıkıp karşı cins üzerinde zengin bir etki yaratabileceğiniz gibi, iş yerinizin koridorlarına sıkıp çalışanlarınızı motive de edebilirsiniz. Eh ne de olsa Japonların yaptığı bir araştırmaya göre para kokusu insanları daha üretken yapıyor. Patrick McCarthy zeki adam vesselam. İnsanların neye talip olacağını iyi hesaplamış.

Bunlar da Brezilya-Peru sınırındaki Amazon ormanlarında yaşayan bir kabile. Brezilya Yerlileri İzleme İdaresi tarafından çekilen fotoğraflarda, Amazon yerlisi topluluğun, son derece sağlıklı ve müreffeh bir hayat sürdüğü görülmüş. Hele hele isme bak hele; Brezilya Yerlileri İzleme İdaresi. Peh. Efenim bu fotoğraflar yerlilerin karşı karşıya oldukları tehditlere dikkat çekmeyi amaçlayan bir kampanyanın parçası olarak yayınlanmış. Vay annem vay. Oraya da demokrasi medeniyet götürmeye kalkarsınız siz. Survival International çevre örgütünden Jonathan Mazower: "Fotoğraflar, şimdiye kadar dış dünya ile neredeyse hiç temasa geçmemiş bir yerli kabilelesini gözler önüne getiriyor. Bu açıdan şimdiye kadar çekilmiş en önemli fotoğraflardan bahsediyoruz. Ayrıca, fotoğraflar sayesinde normalde varolduklarından bile haberdar olamayacağımız bu küçük topluluğun ne şekilde yaşadığına dair bilgi sahibi oluyoruz." buyurmuş. Eee Jonathan bilgi sahibi oluyorsunuz da ne yapıyorsunuz? Onlar gibi olabilmenin çarelerini mi arayacaksınız? Yoksa onlara medeniyet götürüp "aaaaa adama bak kol saatime nasıl bakıyor, korktu mu ne ahahaaaa" mı diyeceksiniz. Bilgi sahibi oluyorlarmış. Aman sevsinler senin bilgini. Şuna adamları vahşi hayvanları inceler gibi inceliyoruz desene.  Bırakın dokunmayın kardeşim, şu dünyanın kiri pası bulaşmamış bu adamların hayatına, mis gibi yaşayıp gidiyorlar. Ağaç kesimi bu kabilenin varlığını tehdit ediyormuş. Eder tabi. Sizin o medeniyet dediğiniz şey yeşil ne varsa yok etmeye yönelik birşey olduğu sürece eder. Para hırsından gözü dönmüş o çok medeni adamlarınız ağaçları kestikçe sadece onların değil tüm dünyanın geleceğini tehdit eder. Bırak ormanı. Her yeri talan ettin zaten bırak orası da orman kalsın. Bu kabileyi de unut orada. Bırak mutlu mesut yaşasınlar. Haklı mıyım Jonathan? Ama sana şu cümlelerinde hak verdim doğrusu; "Bence sözkonusu yerliler birçok açıdan modern bir hayat sürüyorlar. Mesela kendilerine yeten, açlığın yoksulluğun olmadığı bir yaşam biçimleri var. Toprakları ellerinden alınıp "medeniyete" dahil edilen milyonlarca yerliye-köylüye göre imrenilecek bir hayat sürüyorlar. Eğer kurdukları dengeye müdahale edilmezse, yani toprakları ellerinden alınmazsa uzun süre boyunca varlıklarını sürdüreceklerinden şüphem yok." İyi de Jonathan'ım sen onların fotoğraflarını bunca insana gösterdikten sonra onlara müdahale edilmemesi mümkün mü? Vallahi tur otobüsleri bile kaldırırlar bu adamları göstermek için. İyilik yapayım derken beter edersin onların hayatlarını söylemedi deme.

Şimdi bizim o çok medeni toplumumuzla, herşeyden habersiz Amazon Ormanlarının koynunda yaşayan yerlilerin hayatları arasındaki farkları bulalım. İlkini ben söyleyeyim. Onlar paranın ne olduğuna dair fikirleri olmayan bir topluluk, biz de paranın parfümü bile var. Onlarda para yok ama açlık ve fakirlik de yok, bizde para çok açlık ve fakirlik de öyle.

Haydi bakalım diğer farkları da siz bulun!

HABER VE FOTOĞRAFLAR: Radikal



16 yorum:

  1. bugün ben de gördüm para kokulu parfümü, icine para parcalari katmislar, paralarda kullanilan mürekkebi de ekleselerdi dedim icimden dalga gecerek.
    dünyaya bazen inanamiyorum!... adalet beklemiyorum, o yok zaten. ama bu kadari da fazla geliyor bazen!

    YanıtlaSil
  2. tek farkı söylemişsin ya yeterli zaten...PARA...
    bu tek fark birçok fark demek değil mi zaten ve onun yüzünden değil mi dünyanın geldiği şu son noktadaki durum

    YanıtlaSil
  3. CAN SUYU: İnsanlar çıldırdı galiba.

    AYNUR: Paradan değil de para hırsından sanırım.

    YanıtlaSil
  4. Altın suyu içen zevzeklerde gördük, elmas parçacıklı pasta zıkkımlanan da.Ama popolarının diğer insanların popolarından farkı yok.Temel de fark yoksa bu aymazlık niye?
    İkinci fotoğraftaki canım kardeşim, parmağınla gösterene kadar okunla indirsene aşağı herifi.Çevrede de vardır onları da temizleyin.Ne kadar geç farkına varılırsa kabilenizin o kadar fazla yaşama şansı var.İnka kralı Atahualpa, İspanyol katil(kaşif deniyor niyeyse) Francisco Pizarro ve 168 adamını öldürseydi, İnca kabilesi hala yaşıyor olurdu.Bu düşüncelerim bazılarına canice gelebilir ancak Pizarro kadar olamayacağım açık. Çünkü Atahualpa'nın iyi niyetine karşılık 169 katil topları ile kral ve 80.000(seksenbin) kadar tebasını Cajamarca'da yok etmiştir.Yazılanlara göre 5 metre eninde 7 metre boyunda ve 2.5 metre yüksekliğinde bir odayı dolduracak kadar altını da toplamıştır.Altın ya da para arada fark yok resimlerin kökenine bakarsak sonuç yine aynı olacak gibi gözüküyor.Bir kaç sene sonra o parmakla yukarıyı gösteren kişi,turist olarak gittiğinizde size bu parfümün çakmasını satan kişi olabilir.

    YanıtlaSil
  5. Bence en önemli iki fark bu zaten kedicim.
    Aklına, kalemine sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Halbuki ne iğrençtir o koku hayatım benim olmayan paraları sayarak geçtiğinden iyi bilirim:)
    Hatta her yanımı yara edecek kadar çok ellerim. Jel kullanmaktan keçeleşti ellerim.

    YanıtlaSil
  7. Etkileyici bir çelişkiye değinmişsin. AMa ben aakasız bir şey söylemek istiyorum müsadenle. Para kokusundan geçtim, aslı bile parayı parası ie çekenlerin elinde. Ben kitapçıya gelen yeni baskıdan çıkmış böyle yepyeni kitap kokulu parfüm olsa da alsam diyorum. Öyle çıldırıp kendime de sıkmam. Eski kitaplarımı okurken onlara sıkar öyle okurum.

    :)

    YanıtlaSil
  8. Ekleyecek söz var mı ki? Teşekkürler.

    Ellerinize, beyninize,kalbinize zeval gelmesin :)

    YanıtlaSil
  9. Uzun bir aradan sonra... Bence işin içinde kıskançlık var: "Nazıl olur da hala insan gibi yaşayanlar olur" tarzında kediciğim :)

    YanıtlaSil
  10. Hep birilerini yerinden yurdundan ediyor bu medeniyet.

    YanıtlaSil
  11. BESTAMİ BEY: İnsanlık tarihi yerlilere yaptıkları korkunç işkencelerle dolu. Sebep hep yine gözüdönmüş o hırs. Söyledikleriniz bana hiç de ağır gelmedi. Sonuçta yerli kabileler kendi dünyalarında yaşıyorlardı ve kimsenin altınına parasına sahip olmak için yollara düşmediler. Keşke savunsalardı kendilerini. Ama onlar barışçıl insanlardı ve mal hırsı kıyılarına uğramamıştı. Böyle bir düşünce yapısına sahip insanlar kötülüğün boyutunu tahmin edebilirler miydi? Bu adamlara "medeniyet" götürülmesinden korkuyorum ben. Ondan sonra ver elini açlık yoksulluk mutsuzluk.

    ÖZLEM: Teşekkür ederim :)

    NEHİR İDA: O kokuyu büyüleyici bulanların sayısı çok fazla anlaşılan :) Kapış kapış gidiyormuş parfüm :) İnsanlar sahiden delirmişler.

    VLADİMİR: :) Kitap kokusu... işte ben onun ilk müşterilerinden biri olurdum :)

    N.NARDA: Çok teşekkür ederim.

    ONUR ALMIŞLAR: Kesinlikle aynı fikirdeyim. Sen nerelerdesin Onur kaybolup gittin. Seni yeniden görmek güzel :)

    NEHİR İDA: Ne yazık ki öyle.

    YanıtlaSil
  12. Para kokusunun hiç ilgi çekici olduğunu düşünmezdim. Kapış kapış gidiyormuş bu koku, şaşırmamak elde mi? O yerlilerin de hala "yerinde" olduklarını sanmıyorum :) Birgün onların da kokusu çıkar. Yerli halk kokusu, doğal organik botanik. 65 dolar.

    YanıtlaSil
  13. sevgili Aydan Atlayan Kedi,
    sizi tebrik ediyorum. insanlığın bamteline dokunmuşsunuz yazınızla.
    yıllar önce afrika'da yemek bulamadığı için açlıktan bitap düşmüş bir çocuğu ve onu yemek için bekleyen bir akbaba nın fotoğrafınnı çekip o anda hiç birşey yapmayan medeniyetten bahsediyoruz... bir yandan onların hayatını irdelerken diğer yandan da onları sefalete mahkum eden bir medeniyet... ama pardom işleri bu haber yapmak!!!...
    bir yanda açlıktan ölen insanlar, bir yandan da para kokusuna para dağıtacak kadar sefil insancıklar... ne denilebilir ki??? maalesef bunları yapan insan mı diye düşünmeden edemiyorum...
    vesselam...

    YanıtlaSil
  14. Kitap yazıyordum kedicim, bitti yakında çıkacak, onunla uğraşırken biraz uzaklaştık işte :) Görüşürüz...

    YanıtlaSil
  15. Kitabını merak ettim. Ne üzerine acaba?

    YanıtlaSil
  16. Kişisel başarısızlık, bloglar, internet, teknoloj, otobiyografi :) az kaldı...

    YanıtlaSil

Ne demeli...

İnstagram'da tatlı tatlı gülümseyen, yüzünde güneşler parlayan gencecik bir kız gördüğümüzde o mutlu genç kızın bir gün biri tarafından ...