24 Nisan 2011

çanta asla sadece çanta değildir!

T. ile alışveriş yapmak gerçek anlamda bir kabustur. Çünkü T. kadınların aldıkları şeylerin % 98'nin gereksiz ve işe yaramaz şeyler olduğunu, geri kalan % 2'lik gerekli bölümünde mantık dışı seçimlerle gerekli olmaktan çıkarıldığını düşünür. Geçen haftasonu aramızda şöyle bir diyalog geçti.
-Benim çanta almam gerek.
-Neden? Çantan var ya?
-Ama bu çanta siyah, açık renk bir çanta almam gerek.
-Siyah olunca ne oluyor ki?
-Yahu bahar geldi, açık renk çanta iyi olur.
-Mevsim renklerine göre mi bu iş?
-Sana bunu açıklamak istemiyorum, rica ederim düş yakamdan bak orada ilginç şeyler var git onlara bak.
-Yine bavul gibi bir çanta alacaksın değil mi?
-Büyük ihtimal.
-İyi ama sen çok ufak tefeksin bavul gibi çanta çok tuhaf olur.
-Of offff of o kadar bavul olanını almayacağım ama küçük çantaya eşyalarım sığmıyor.
-Yahu ne taşıyorsunuz bu kadar bilmem ki. Bizim cüzdan, telefon haricinde eşyamız yokken sizin neyiniz var bu kadar. Açsana şu çantayı.
-Buyur bak bakalım neyimiz varmış.
-Cüzdan, telefon, mendil, ruj, anahtarlık, ıslak mendil, parfüm, defter, kalem, kitap, güneş gözlüğü, tokalar ve tokalar, el kremi, sakız vs. Şu gizli gözü de açsana.
-Açamam kusura bakma.
-Anlaşıldı anlaşıldı.

Biraz önce gazetedeki şu haberi okurken aklıma geldi T. ile yaptığımız konuşma. "Erkekler için kadın çantası büyük bir gizem taşır. Fransız sosyolog Adam Sage'a göre içinde hayat, geçmiş ve gelecek var." diye başlıyor haber. Gerçekten de erkekler için büyük bir gizem taşıyor kadın çantası. Biz onların ceplerinde ne var merak etmezken onlar neden bu kadar merak ediyorlar acaba? Biraz zorlasalar tahmin edebilirler aslında. Tamam kabul bazı kadınların çantalarının içini kendilerini paralasalar da tahmin edemezler. Mesela çantalarında aseton (artık nasıl bir acil gerekliliği varsa) taşıyanlar tanıyorum. Bir kaç renk ten çorap taşıyanlardan aile albümünü yanında gezdirenlere kadar değişik kadınlar mevcut. Hatta çok sevdiği birinden hediye diye saçma sapan bir bibloyu çantasından çıkarmayan o ağırlığı sokak sokak taşıyan süper akıllı bir arkadaşım bile oldu. Bu arada bir sır daha eğer bir kadının çantasında çok ama çok acaip birşey bulursanız onda bir anlam aramanızı tavsiye etmem büyük ihtimal o şey onun şanslı eşyasıdır. Bu kurumuş bir yapraktan, kalp şeklinde bir çakıl taşına, sevdiği adamla yediği yemekte masadan yürüttüğü çatala, hatta tavuğun lades kemiğine kadar herşey olabilir.

Fransız sosyolog Adam Sage kadın çantaları ile ilgili bir kitap yazmış. Şöyle diyor sosyoloğumuz: " Kadınlar çantalarında aslında hayatlarını taşır! Sorumluluklarını, geçmişlerini, geleceklerini, önlemlerini almadan çıkmazlar kapıdan. 75 kadınla söyleşi yaptıktan sonra kitabı ‘Le Sac’ı (çanta) tamamlayan Sage, kadınların çantalarına ‘bebekleriymiş gibi’ baktıkları yorumunu yapıyor. Daha da ileri gidiyor; “Onlara nasıl baktıklarına dikkat edin. Bir aşk ve gurur duygusu olduğunu göreceksiniz…”

Geçmiş ve geleceği çantamızda taşıdığımız doğru. Fotoğraflar taşıyoruz mesela geçmişe dair, anı eşyalar ya da. Hatta bazılarımız günlüklerini bile çantasında taşıyor. Geleceği de taşıyoruz bu da doğru. Mesela pedler. Bir süprizle karşılaşabiliriz diye onlar hep çantamızdadır. Yara bandı taşır bazıları benim gibi. Eğer kendini yaralamada, elini kolunu kesmede, çizmede benim gibi sınır taşımıyorsa yara bandı olmazsa olmazdır. Ağrı kesiciler de öyle. Ben çok zorda kalmadığım sürece ilaç içmememe rağmen yine de yanımda taşırım. Ama genellikle bu ağrıkesicileri "ah çok başım ağrıyor bir ilaç var mı?" diye soran sinirli öfkeli arkadaşlarım yutar. Kısaca çanta aynı zamanda bir ilkyardım çantasıdır.

Çantaya aşk ve gururla bakmak... Evet eğer görür görmez aşık olduğunuz bir çanta almışsanız bu doğru. Ama eğer hiç hoşlanmadığınız bir çanta ile dolaşıyorsanız o zaman çantanıza kölenize bakar gibi bakmanız kaçınılmaz. "Seni sevmiyorum ama eşyalarımı taşı" hissi ile insan nasıl aşk ve gururla bakar o çantaya. Sayın baylar bunu anlamanızı beklemiyorum elbette. Çanta çantadır diyorsunuzdur muhtemelen. Eşyanı taşıdıktan sonra ne önemi var. Hayır efendim çanta çanta değildir. Çanta içinde neredeyse hayatını taşıdığın birşeydir. Senin bir organındır. Beyninin bir bölümünü yansıtan bir ayndadır. Ama çanta asla sadece çanta değildir.

HABER : Radikal
FOTOĞRAF: Pursepage

17 yorum:

  1. evet cok haklısın Fulyacım :) çantalarımız bizler için en değerli olan eşyalarımız hayat var yani içinde :) ben bu aralar küçük kullanıyorum ama içinde yok yok sığabildiği kadar :)ayıp olmasa onlar da taşır emin ol :)) sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. sanırım birsüredir çantam oldukça hafif ve sade. hatta aradığımı kolaylıkla bulabileceğim kadar...inanılmaz dimi? ben de hala inannamıyorum zaten. Özdeşleşmek...sanırım bu çantamızı ağırlaştırdığı gibi hayatımızı da ağırlaştıran şey bu...artık kendiliğimi başka şeylerle özdeşleştirmiyorum...

    YanıtlaSil
  3. Hah ha, hep aynı!
    Bu arada benim çanta almam lazım, kocaman, kocaman, çok kocaman bir şey;)

    YanıtlaSil
  4. bir çanta çanta değildir ve evet! bir erkek bunu asla anlamaz :)

    YanıtlaSil
  5. Çantalarım çuval gibi;bişey aradığımda kafamı sokup rahatlıkla arayabiliyorum.:)
    Erkekler ne anlayacak çantadan?
    -Islak mendilin vardır şeker, uzatsana!
    -Kağıt-Kalem vardır sende şeker, alabilir miyim?
    -Ya şeker, şu törpünü uzatsana!
    -Ellerim kurumuş hayatım, çantanda kremin vardı yaa...

    :(

    YanıtlaSil
  6. Kadın çantalarının gizemini asla çözemeyeceğim ama bu değerli ipucu için çok teşekkürler :9

    YanıtlaSil
  7. Aslında içindekileri hiç merak etmedim.Kadının anlaşılmazlık sınırı çantasında başlar da diyebiliriz.Yalnız benim sinir olduğum bir nokta var.Evin ya da arabanın anahtarını kolay bulunacak bir yere koyun yahu.Eve girerken veya evden çıkıp arabasına gidiyorsanız yandınız.Erkek centilmenlik etmiş bütün poşeti, çantayı, bavulu, paketi yüklenmiş kapılarda beklemekte, hanımefendiler de çantanın içinde anahtarlık aramaktalar,zaten bir süre sonra bulamazlarsa çantayı boca ediyorlar içinde ne var diye bir merak kalmıyor:=))

    YanıtlaSil
  8. şu gizli gözde ne vardı acaba.

    YanıtlaSil
  9. Hoş bir yazı olmuş,yaz sezonunun favori rengi çantada çok güzel duruyor,teşekkürler,sevgiyle kalın...

    YanıtlaSil
  10. Çok hoş bir yazı :)

    Çantasız olmuyor:)

    Ve kesinlikle erkekler anlamaz!
    Ve aslında utanmasalar kendileri de taşırlar!
    Veya zaten biz taşıdığımız için taşımazlar ve mendil,kağıt,kalem ... ihtiyacı hasıl olduğunda çekinmeden isterler! :)

    YanıtlaSil
  11. BURCU: Ben bir türlü küçük çanta ile idare edemedim. Ama büyük çantanın dezavantajı şu: aradığın şeyi asla bulamıyorsun :)

    GUGUK KUŞU: Ben çantamı ne kadar sadeleştirirsem sadeleştireyim yine de çok ama çooook dolu :)

    JUSTİNE: Bu ara çantalar dev zaten :) Hatta bazılarının içine ben bile girebilirim :)


    SIRADAN BİR BALIK: aynen aynen :) hem şikayet ediyorlar büyük çantalardan hem de sürekli o çantaların içinden birşeyler istiyorlar :))

    VLADİMİR: Vallahi Sevgili Vladimir bazılarını biz kadınlar bile çözemiyoruz :) İçinden çok acaip şeyler çıkıyor :)

    BESTAMİ BEY: Aslında kolay bulunacak bir yere koyuyoruz da çantayı sağa sola attığımız için o kaos içinde kayboluyor :)))

    PİKTOBET: Çok gizli birşeyler :D

    NEHİRE: Ben de çok beğendim o çantayı. Aslında çanta beğenmekte çok zorlanırım. Görünce aşık olmadan alamıyorum ben çantalarımı. sizde de durum aynı mı?

    N.NARDA: Artık bazıları taşıyor. ama sanırım onların çantalarının içi bizimki kadar eğlenceli değil :)

    YanıtlaSil
  12. Çok keyifli bir yazıydı, hele ki o diyalog, benzer diyaloglar:)

    Yalnız kadın anne olunca hayatının tümü annelik oluyor demek, geçmiş ve geleceği de.. zira devasa çantalarda çocukların ihtiyaçlarından başka şey konmuyor anneye dair.. çoğunlukla yer de kalmıyor:)

    YanıtlaSil
  13. Tahmin ediyorum. bizim eşylarımız bile sığmıyor ki bir de çocuk eşyalarını ekle... O çantanın büyüklüğünü düşünemiyorum. :)

    YanıtlaSil
  14. Çantamı ve içindekileri bir de bu yönden değerlendireyim bakiim? Bir de şunu gözlemledim: Yaş büyüdükçe çanta da büyüyor taa ki bir dönüm noktasına gelene kadar diyelim 60-70 arası bir şey. O yaştan sonra ters orantı, yaş ilerledikçe çanta küçülüyor. Çanta ve yaş ilişkisi çan eğrisi gibi...

    YanıtlaSil
  15. Bunu hiç düşünmemiştim :) çok hoş :)

    YanıtlaSil
  16. Ben de erkek arabalarının torpido gözlerinde ne olduğunu merak ediyorum, hadi bakalım. Geçen ıslak mendil ararken kapağa hallendiğim anda o kadar kuvvetli bir "açmaaa" dedi ki benimki açarsam içinden kesik kadın başı çıkacak zannettim yau.,
    Ha bir de bagaj açtırmayan versiyon var. Açıklasınlar şu arabalarının gizemlerini sonra çanta derdine düşsünler bence:)

    YanıtlaSil
  17. Sahi mi? Ben de deneyeyim bakalım torpido ve bagaja bakmayı. Sahi ne var orada acaba?

    YanıtlaSil

Ne demeli...

İnstagram'da tatlı tatlı gülümseyen, yüzünde güneşler parlayan gencecik bir kız gördüğümüzde o mutlu genç kızın bir gün biri tarafından ...