02 Eylül 2011

söz sizde baylar...

29, 12, 30, 47

Yukarıdaki rakamlar sayısal loto rakamları değil. Her birinin üzerine tıkladığınızda göreceğiniz üzere çıldırmış, manyak bir toplumun örnekleri. Her rakam öfkenin birinin bedeninde açtığı deliklerin sayısı. Kulaklarınız alışmış olabilir bu hikayelere. Çünkü her gün bunlardan birini ya da ikisini ekranlarda, gazetelerde görmek mümkün ama şöyle bir oturun ve lütfen gözünüzün önüne getirin. Evinin bir köşesinde ya da kaldırımda yatan bir kadın. Bedeninde 29, 12, 30 ya da 47  bıçak darbesi. Bunu hayal edebiliyor musunuz? Ben edemiyorum. Edersem şu an kapıldığım dehşetin on kat daha fazlasını yaşayacağımı biliyorum. 


Adam 38 yaşında. Kadın 19. Nikahları yok ve bir çocukları var. 2 yıl önce birlikte kaçmışlar. Adam, yaralama suçundan hapse girmiş. Bu arada kadının kendisini aldattığından şüphelenmiş. Hapisten çıktıktan 20 gün sonra 29 bıçak darbesi ile kadının canına okumuş. Hırsını alamamış olmalı ki bir de boğazını kesmiş. Haberde adamın işsiz oluşu özellikle belirtilmiş. Bütün bu yaptıkları sanki işsiz oluşuna bağlanmak istenmiş. Aslında işsizlik suça meyili artırır. Bu konuda hemfikirim. Birincisi parasız olmak hırsızlık, soygun gibi suçları doğurabilir. Artı işsiz olan biri meşgul olmadığı için kurar da kurar bu adamın örneğinde olduğu gibi. Hatta kurduğu şeylere öyle inanır ki gerçek gibi görmeye başlar kafasının içindekini.. Ama adamın yarattığı bu vahşeti tamamen işsiz oluşuna bağlamak da pek akıl karı değil. Her işsiz katil olsaydı ya da böyle dehşet salsaydı bu ülkenin halini hayal edebiliyor musunuz?

"Sen kim oluyorsun da benden ayrılmaya kalkıyorsun. Kadın değil erkek terkeder." mantığıyla yaratılmış bir dehşet hikayesi. Öyle ya erkek terkedilmez. Erkek onurlu bir yaratıktır. Aldatır ama önemli değildir. Ne yaparsa yapsın vazgeçilmez ondan. Eğer bir ayrılık olacaksa bu erkeğin kararı olacaktır. Kadının haddine mi düşmüştür böyle bir taleple gelmek. Onun görevi katlanmaktır. Üstüne kuma gelse, dayak yese, tecavüze uğrasa da sesini çıkarmayacaktır. Çünkü o ikinci sınıf bir yaratıktır. Erkek hükümranlığının olduğu bir ülkede başına gelecek herşeyi çekmek ve gıkını çıkarmamak zorundadır.  Ama bu haberdeki kadın haddini bilmemiş. Ayrılmak istediğini söylemiş. Sonuç 12 yerinden bıçaklanmış. Hastaneye kaldırılmış. Şükür ki ölmemiş. Ama adam muhtemelen işini yarım bırakmayacaktır. 12'nin yetmediğini görünce darbe sayısını artıracak 24, 46 gibi bıçak darbeleri ile bu haddini bilmez kadına gününü gösterecektir. Bunlar örnekleri çok olan hikayeler.

Bir başka kendisini aldattığından şüphelendiği eşini öldürdü haberi daha. Bu toplumun erkeklerinde ciddi bir paranoya mı var bana mı öyle geliyor? Aslında bence sorun şu; Onlar sürekli eşlerini aldattıkları için aldatılabileceklerine inanıyorlar. Kişi karşıdakini kendisi gibi görür derler ya bu da o hesap işte. Benim aslında merak ettiğim şu; bu bıçak darbelerinin sayısı neyi gösteriyor? Adam öfkesi dinene kadar mı saplıyor bıçağı? Birinin öfkesi 30'da diniyorken diğerinin öfkesinin dinmesi için 47 bıçak darbesi mi gerekiyor?

Konuşmak için gittiği eşini öldürdü. Bu da çok sık rastlanan haberlerden biri. Konuşmak için gidiyorsun da yanına neden bıçak alıyorsun be adam? Kadın şiddetli geçimsizlik yüzünden seni şikayet etmiş, polis hakkında soruşturma başlatmış. Belli ki kadın seninle mutsuz. Peki sen evdeki hır gürden mutlu musun da kadın eve dönsün istiyorsun? İşkenceci misin sen ki kurbanın kaçınca ne yapacağını bilemiyorsun? Sende nasıl bir öfke var ki 47 bıçak darbesini bir insanın vücuduna saplamadan dinmiyor? 

Bunlar sadece bir kaç örnek. İnternette arama yaptığınızda bunların sayıca ne kadar çok olduğunu görüp şaşırabilirsiniz. Ya da akşam haberlerini izleyin ve içlerinde mutlaka bu haberlerden birine rastlarsınız. Bu engellenebilir mi? Erkek olmak yeniden tanımlanırsa belki... Bence burada görev erkeklerin. Onların aklı başında olanları tanımlayacaklar erkek olmanın ne demek olduğunu. Siz ne diyorsunuz bu konuda baylar?



13 yorum:

  1. Medya, kullanmayı seçtiği kelimeler ile bu iğrençliği meşrulaştırırken, her yeni haberle biraz daha kanıksıyoruz durumu, ister istemez. Bu bile ne kadar korkunç öyle değil mi?

    YanıtlaSil
  2. eşini döven bir bay, hakimin "neden" sorusuna "eşimin çene kasları kuvvetliydi, benim de kol kaslarım" cevabını bir bay ben hiç tasvip etmiyorum.

    bu trajedik yazıda böyle bir cevap biliyorum abes oldu.

    ne olursa olsun, bayanlara bayların şiddeti tasvip edilemez.

    bence baylar babalarından öğreniyor dayağı... çevremde, babaları dayak atanlar, evlenince dayak atıyor, babaları dayak atmayanlar, şiddet uygulamıyor.

    babalar da bay olduğuna göre...

    keşke çözümü basit olsaydı... hatta çözümü olsaydı. bunun çözümü yok.

    YanıtlaSil
  3. 47 ne demek ya..
    bir bıçak darbesinde naptığını farkedip durmak vardır.
    sevdiğin kadın olsun olmasın nasıl 47 ya?
    yani bir soluklanıp devam mı ediyor manyak mı bunlar.
    yok.
    ben diyecek bir şey bulamıyorum.
    yazı da harika.
    uzun zamandır demek istediklerime tercüman olmuşsun.

    YanıtlaSil
  4. Klasik erkek yorumu : Resimler acayip güzel. Kolunu kıpırdatmadan dövüyosun. Valla ben de istiyom.

    YanıtlaSil
  5. Artık medyanın da ağzı sulandığı için her akşam bir kadın cinayetine tanık oluyoruz.Daha dün otobüs durağına yaralı bırakılmış bir hanımın vefat ettiğini söylediler...Ne diyeyim söyleyecek çok sözüm var ama edebim müsait değil...

    YanıtlaSil
  6. erkekler hayvan gibi ölümüne kıyasıya saldırıyor kadına. Tabi karşılık verecek gücü yoksa, işi garantiyse yapıyor bunu, yıllar boyunca hayata biriktirdiği öfkeyi o kadında cisimleştiriyor, bütün bir yaşamla hesabını kadında yapıyor. Geriye kalan paramparça bir vücut. Bunu durdurmanın yolları var elbette ancak hiçbiri henüz denenmedi ülkemizde.

    Çözülmesi elzem sorunlar içine alındığında dahi şözlmeyecek. Gözü dönmüş adamları ceza ile korkutacaklar çünkü.

    YanıtlaSil
  7. Cinnet bu olsa gerek! Durdurulabilir mi?
    Kültürünün mayasında vurup kırmak, saldırmak, kabadayılık olan bizim toplumumuzda olası mı bir öfke terapisi ile sorunları çözmek?

    Koduk mu oturturuz çünkü biz... Ne bileyim Osmanlı tokadı atarız, elimizin tersiyle bi çakarız...

    Bunu konuşma terapisiyle çözemeyiz bence, ilaçla filan da olmaz gibi. Kültürü değiştirmek gerek...

    Toplum zaten toplu buhran geçiriyor. Geçenlerde kendi kendime dedim ki 'Bugün sadece iyi haberleri okuyacağım!' Bütün gazeteleri online haber merkezlerini dolaştım toplam iki tane iyi haber buldum. Gerçekten bu kadar az mı iyi şey oluyor yahu gerçek olabilir mi bu?

    Bu gerginlik, toplu buhran hali sanki bilinçli olarak pompalanıyor gibi medya tarafından. Sinirim bozulduğuyla kaldım... OOfff of...

    YanıtlaSil
  8. Ben de en çok 47'ye takıldım. Bunların hepsi şiddetten de öte bir şey, sapkınlık, hastalık kelimeleri falan kifayetsiz kalıyor. Ne diyeceğimi bilemedim kedicim:((

    YanıtlaSil
  9. Ben de 20 diyorum. Yazdıkların genelde bireysel öküzlüğün dışavurumu, linkini verdiğim haberde ise sürü öküzlüğünün adalet arayışı. Aslında arada bir fark yok. Zayıf gördüklerine saldırmak onlar için normal.Erkek tanımlamasının içine onlar giriyorsa ben yokum.
    http://www.hurriyet.com.tr/gundem/18662068.asp

    YanıtlaSil
  10. Erkeğin kendinden güç bakımından zayıf olan kadına bu şekilde şiddet uygulaması,öldürmesi yaralaması kendisinin hayvan deyip geçtiğimiz ve( kesinlikle hayvanlarında karakterleri vardır),kendilerini onlardan bile çok daha aciz ,zavallı,hayatta hiç bir işte başarılı olamamış olduklarını gösterir.Ne yazıkki ülkemizde kadına şiddet uygulayan ,bu şekilde aramızda yaşayan kendilerine hayvan bile diyemeyeceğimiz (insanlar diyemiyorum bunlara )garip varlıklar yaşamaktadır.

    YanıtlaSil
  11. nasıl da anlamsız kalıyor iyi dilekler... gün be gün artıyor şiddet ve sadece üzülmekle kalınıyor. temenni cümleleri havada asılı. kimse o cümlelere sahip çıkamıyor. geçen biri demişti; üzülme süremiz bile kısaldı öylesine sıradan artık ölümler.

    YanıtlaSil
  12. VAMOS BİEN: Aslında medya sanırım bu haberlerle biraz da insanların aklına bunu bir çözümmüş gibi sokuyor. Hergün bu haberlerin olması belki de bunu açıklıyordur. Eskiden bu kadar oluyor muydu acaba asıl ben onu merak ediyorum.

    MUHABER:Haklısnız çünkü çocuklar ailede ne oluyorsa kendi ailelerinde de onu uyguluyorlar. Elbette ailesindeki olumsuzluğu kendi kurduğu aileye asla yansıtmayanlar da var ama sanırım aile olan şeyler "normal" olan bu şeklinde yorumlanıyor çocuklar tarafından.

    STUPİD JEN: Ben de takıldım o rakamlara. soluklanıp devam mı ediyorlar yoksa çılgınlıkları cinnetleri gözlerini öyle bir döndürüyor ki bu kadar bıçak darbesi ile öfkeleri zar zor mu diniyor?

    SYRAKUSA: Çok fenasın :)

    GÖK-TÜRK: Bu haberler cidden medyanın ağzını sulandırıyor. İğrenç bir durum bu.

    VLADİMİR: Kesinlikle doğru bir tepsit, bu adamlar hayatın hesabını kadında yapacak kadar alçak ve akılsız adamlar. O çözümler her ne ise bir an önce uygulansa iyi olacak.

    İLKİM: Kesinlikle kültürü değiştirmek lazım. Erkek tanımlamasını değiştirmek lazım öncelikle. Ve o tanım içinde erkeğin karısını dövüyor olması normal olmamalı.

    ÖZLEM: İnsan ne diyeceğini bilemiyor dehşete düşüyoruz hepimiz.

    BESTAMİ BEY: Ne acaip değil mi kendilerinden zayıfa saldırıp da kendilerini zafer kazanmış bir komutan kadar güçlü hissetmeleri. Bu nasıl bir manyaklıktır acaba?

    SULECEİZLER: Kesinlikle aynı fikirdeyim

    EVREN: İşte asıl korkunç olan bu. Öyle çok bu olaylar ve öyle hızla akıp geçiyor ki gündem üzerinde düşünecek kadar yavaşlayamıyoruz bile.

    YanıtlaSil
  13. Bağırmanın ciddi bir şiddet eylemi olduğunu kanıtlayan hoş bir fotoğraf...
    Sevi

    YanıtlaSil

Ne demeli...

İnstagram'da tatlı tatlı gülümseyen, yüzünde güneşler parlayan gencecik bir kız gördüğümüzde o mutlu genç kızın bir gün biri tarafından ...