27 Aralık 2009

BU YIL...


Az sonra burada saçmalayacak olduklarımı okuma lütfu gösteren sevgili er ya da hatun kişi, bir noktaya dikkatini cezbetmek isterim: bu yazı bir yıl sonu hesaplaşması içerir ki tam olarak bu noktada kaçıp gidecek olmanı anlar hatta ardından el sallarım.

Evet. Ben yeni yıla inanmam. Yani 1 ocak sabahı uyanıp da herşeyin pat diye değişeceğini uman biri değilim. Hem zaten Noel Baba da yok. Neden herşey değişsin ki? Ama umut işte. Buna inananlara da hiç ama hiç kızmıyorum. Hatta bu aptal ve saçma dünyada yılın son günü için tutunacak dalları olan bu masal insanlarını fena halde kıskanıyorum.

Evet yeni yıla inanmıyorum ama dün akşam bu inanmaz halimle pek çok şey yaptım. Pek çok şeyi attım pek çok şeye çeki düzen verdim. Meğer bir çöp odada yaşıyormuşum. Tamam abartma pis bir oda değil demek istediğim. Anı niyetine her şeyi biriktirip durmaktan söz ediyorum. İşin garibi artık hayatımda olmayan, dahası yüzlerini bile görmek istemediğim insanlara dair şeyleri bile saklamışım. Tam bir aptallık. Onları hayatından çıkarmışken onlara dair şeyleri neden saklar ki insan?

Anımsamak için şeylere ihtiyacım yok. O nedenle daha sade daha bugüne yönelik bir şeyleri muhafaza etme kararındayım. Odayı elden geçirirken aynı şeyin beynimiz için mümkün olabilmesinin nasıl da mucizevi bir şey olacağının hayalini kurdum. Bunun mümkün olması halinde yeni yıl bize yeniliklerle gelebilirdi. Çünkü ben inanıyorum ki, her yıl birbirinin benzeri şeklinde devam ediyor çünkü biz yeni olan her yıla geçmiş yılın çöpünü taşıyoruz. Tüm hareketlerimizi geçmişten üzerimizde kalmış o artıklar belirliyor. Ve biz bunun adına kişilik diyoruz. Ne tuhaf değil mi? İyi yanlar yok mu? Elbette var. Ama yine de yeni yıl asla yeni bir yıl olamıyor bu yüzden.

Son günlerde düşüncelerimin akışını bir dedektif gibi takip ediyorum. Ne üzerine yoğunlaştığımı, bunları neden düşündüğümü, bunların beni nasıl belirlediğini falan filan. Hayır hayır bu saçma bir iş değil inan bana. Bir kaç gün kendi düşüncelerini dışardan bir göz gibi takip etmeyi başarabilirsen göreceksin bizi nelerin esir aldığını. Nelere saplanıp yaratıcılığımızı nasıl öldürdüğümüzü, içimize kendi ellerimizle nasıl derin kuyular kazdığımızı, gelir geçer pek çok noktanın bizi dünyanın kıyısındaymışız gibi hissettirdiğini göreceksin. Ama bunun için kendine karşı hayli acımasız olman gerekir. Bunu yapabilir misin?

Ben bu yılın diğerlerinden farklı olmasını ısrarla istiyorum. Ve bunu da dileyerek ya da başka bir şekilde gerçekleştiremeyeceğimi biliyorum. İşte bu sebeple aklımın içini temizlemek zorunda hissediyorum kendimi. Bazı düğümleri çözmek, üzeri açık kalmış kuyuları sonsuza dek kapamak, düşüncelerimde gereksiz rolleri kapmış insanların işine son vermek ve zihni parıldayan bir şey haline dönüştürmek istiyorum. Ve ne kadar kararlı olursam o kadar hareket halinde olacağımı da biliyorum.

Bunları sana neden anlatıyorum? Söz vermek için. Kendi kendime verdiğim sözleri tutamayan bir aptal olan ben başkalarına verdiğim sözleri iki elim kanda olsa da tuttuğum için.

Fotoğraf: lightlocations.com

22 yorum:

  1. ;)... bu sözün için...
    :)... bu aptallığın...
    :)) bu da sabah sabah kendim gibi geldiğin için...

    YanıtlaSil
  2. :) Bu da sözümü aldığın için.

    YanıtlaSil
  3. Düşüncelerimin akışını ben de dedektif gibi takip ediyorum. Kendi suçlarımın izlerini kanıtlar eşliğinde sürüyorum. Çok da acımasızım. Affedebildiklerimi kenara koysam da koca bir yığın ediyor affetmediklerim. Senin sözün sözdür. Ben de aldım sözünü. Sen de benimkini al, lütfen. Başkalarına verdiğim sözü tutmaya çalışanlardanım. Adına kişilik dediğim geçmişin artıklarını kapının önüne koydum. Ve bir tekme attım!

    Kocaman sarıldım sana..

    YanıtlaSil
  4. Değişmek de bu değil mi zaten? olup bitenden rahatsız olmak, bu rahatsızlıktan kurtulmak istemek ve bütün bunların aklın içinden kaynaklandığını farketmek ve kendi kendi yargılayıp ceza ya da ödül vermek.
    Sözüm sözdür. Senin sözünü de ben aldım :)

    YanıtlaSil
  5. er kişi niyetine...:)))

    YanıtlaSil
  6. Dostum sen yola çıkmışsın zaten, gerisi için endilenmenen gerek kalmamış... Sadece dilemek yetmiyor, dileğe doğru yola çıkmak da gerekiyor. Sihir burada. Dilemek yetseydi dilenceler dünyanın en mutlu ve tatminli insanları olurdu, değil mi ama?

    YanıtlaSil
  7. yazılarını özlemişim... yeni bir yer, yeni öğrenciler, hem de 1. sınıf derken blogları dolaşamadım uzuuun zamandır. cesaret edemediğim şeyi yapmışsın. aynı şeye kalkışsam evin yarısı boşalırdı herhalde...güzel şeyler düşünmüşsün, ben de sürekli benzer şeyle düşünüp dururum ama öte yandan insanlar da bağımlılık yapıyo be... kimi sigara gbi zararlı alışkanlık oluyo, kimi de sıcak çikolata gibi...
    ne bileyim, hayat ağır ksak ama ille de her daim aksak gidiyor.
    yeni tıl sa en güzelini versin her şeyin. bloguma bekerim. güsel yorumlarının kıymetini bilemedim, sen de kestin. her pazartesi yollardın, iyilik meleğigibi...
    sevgiyle kal :)

    YanıtlaSil
  8. :)

    yazdın artık, sözün evren tarafından duyuldu.
    devamlı çimdikleneceksin...

    YanıtlaSil
  9. tamda içimdekileri yazmşsn... bende yeni yılda kendm içn tüm bunları yapacak gücü bulmayı umut ediyorum...

    YanıtlaSil
  10. Kendine verdiğin sözlerin hepsinin ben de şahidi oldum.Kedim, dilerim bizleri yanıltmaz tüm dileklerini gerçekleştirirsin.Heyecanını ve inancını kaybetmeden yeni yıla yol alan, tüm yeniliklere açık gönlüne biz güveniyoruz senin adına. sevgilerimizle.

    YanıtlaSil
  11. Keşke ben de yapabilsem, ama söz veremem ki... Ne anıları, ne onlardan kalanları atabiliyorum. Kendimi de yeni yıla taşıdığıma göre değişen bir şey olmayacak anlaşılan.

    Sana kolay gelsin Sevgili Aydan Atlayan Kedi. Başlamak yarı yarıya başarmaktır. Yine de herkese iyi yıllar...

    YanıtlaSil
  12. bu yılın farklı geçeceği kesin:)))
    farkındalıklarımızın artması herşeyi olmasa bile bizi değiştirir... sen değişirsen dünya değişmez ama dünyan değişir:)))

    YanıtlaSil
  13. 1 ocak sabahı uyandığında bir şeylerin değişmesi gerekiyorsa tam biletine büyük ikramiye çıkmalı. işte 1 ocak sabahı hiç tanımadığın kişiler akraban olabilme gibi bir özelliğine sahip olurlar. hiç tahmin edemeyeceğin bir sevgi seli içinde yüzer durursun. zaten bütün bu sevgi selinin ve bilinmeyen akrabaların hepsinin tam bletten kaynaklı olduğunun farkında olacaksındır.

    not: noel baba vardı ama geyik avı sırasında vurdum.

    YanıtlaSil
  14. ABİ: :)))))

    BAŞAK: İnsan uzun zaman diliyor ama dileğinden emin olamıyor. Ve sanıyorum o kararsızlık hali yola çıkmamızı engelleyen. Ya da belki yola çıkmak için bunca zaman hazırlanıyoruzdur da onun için uzun zaman sonradır yola çıkışlarımız.

    PESSOA: Seni elbette okuyorum Pessoa. Fakat ancak söyleyecek sözüm olduğunda yorum yazıyorum :)


    BRAJESHWARİ: O çimdikler sayesinde sözümü unutmam hiç olmazsa :)

    RAMA: Bulacaksın emin ol. Sanırım yapılması gereken tek şey çok ama çok kararlı olmak. Ben de deniyorum.

    SUFİ: Çok teşekkür ederim Sevgili Sufi. Sözlerimi hep tuttum ben. Bu sözümü de tutacağım.

    AYSEMA: Bir zaman geliyor insan geçmişi kocaman bir yük gibi sırtında taşıdığını hissediyor. Ve birden farkediyor ki o yük yüzünden bir adım bile atamamışsın. İşte ben sırf hafiflemek için bunu yapmak istiyorum. Bu ağırlığı artık taşıyamıyorum.

    NİLGÜN KARATAŞ: Buna ben de inanıyorum değişirsem dünya değil ama benim dünyam değişecek. Buna çok ama çok hazırım. Çok iyi gelecek çok güzel olacak. İnanıyorum. Dilerim hepimize olsun bu iyilik ve güzellikler.

    SÜRÜDEN AYRILAN KOYUN: süper tespit :)
    Not: Noel babayı vuran sendin demek. Neyse ki çocuklar hala onun yaşadığına inanıyorlar :)

    TURKUAZ DENİZ: Söz evet :)

    YanıtlaSil
  15. Sevgili Aydan atlayan kedi,

    Bu yıl, kendine verdiğin tüm sözleri yerine getirmen dileği ile...

    Her şeyin gönlünce olacağı bir yıl dilerim...

    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  16. Dilerim hepimize iyi gelsin bu yıl sevgili esmir...

    YanıtlaSil
  17. Hadi at bütün aklindaki gecmis yila ait cöpleri, tertemiz olsun aklinda yüregin gibi:))
    Cok cok güzel bir yil olmasi dilegiyle
    sevgilerimle:))

    YanıtlaSil
  18. Çok çok güzel gelsin bu yıl hepimize Belginciğim. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  19. Toptan atalım çöpe yeni yılı.
    Benden de söz :))

    YanıtlaSil
  20. tomris uyar'ın tanışma günlerini okurken nedense seni hatırlamıştım, o kendini "kum tanesi yazarları"ndan biri olarak nitelediğinde de hemen kategorize etmek istemedim ama fitzgerald sonrası(o da listedeydi)bu yazıyı gördüm ve artık eminim sende de o ayrıntılara inme becerisi ve titizliği var, sanıyorum ki sen her şeyi başlatan küçücük kum tanelerini yazanlardansın :)

    iyi seneler...

    YanıtlaSil
  21. ÖZLEM: Atalım ve yeniden başlayalım.

    PUSARIK: Çok çok teşekkür ederim. Ayrıntıları seviyorum, onları dinlemeyi, onlardan söz etmeyi. Tomris Usta'yı çok severim.
    Mutlu yıllar.

    YanıtlaSil

Ne demeli...

İnstagram'da tatlı tatlı gülümseyen, yüzünde güneşler parlayan gencecik bir kız gördüğümüzde o mutlu genç kızın bir gün biri tarafından ...