Daha önce söylemişimdir, evde okunacak dünya kadar kitap varken kendimi durduramayıp çılgınca kitap aldığımı ve hatta 100 yıl yaşasam bile muhtemelen bu kitapları bitiremeyeceğimi. Varın ne kadar kitap olduğunu tahmin edin artık. Az önce internette dolaşırken son okuyacağınız kitap hangisi olsun istersiniz isimli bir yazıya denk geldim. (Bu arada Egoistokur'u şiddetle tavsiye ederim.) Yazıda Lost'tan söz ediyor ve Desmond Hume'un sürekli okuduğundan hatta Dickens'ın Our Mutual Friend romanını hep yanında taşıdığından, ölümün iyice yaklaştığını hissettiğinde o kitabı okuyacağından bahsediyordu.
Sık sık bir adaya düşsem ya da biri beni bir yere kapasa tek bir kitap seçme hakkı verse hangi kitabı seçerim diye salakça bir soru sorarım kendime. (Sahi insan neden bu tip acaip sorular sorar? Buna vereceği cevap kendisi hakkında neyi öğrenmesini sağlayacaktır ki? Neyse bu sorular da başka bir yazı konusu olsun. Zira bende bol miktarda kendi kendine sorulan sorulardan var.) Tek bir kitabı seçme hakkım olsa sorusuna geri dönersek, buna zaman zaman değişen cevaplar veriyorum. Ama bu cevaplar çoğunlukla Karamazov Kardeşler, Anna Karenina, Binbir Gece Masalları oluyor. Ve son olarak Binbir Gece Masalları'nda karar kılıyorum. Gerçi rivayetlere inanacak olursak Binbir Gece Masallarının tümünü okuyup bitiren ölürmüş. Her neyse.
Yazıda bir başka konuya daha değiniyor ki onun üzerine düşünürken baya bir eğlendim. Lost'ta dizi karakterlerinin okuduğunu ve yerli dizilerde böyle birşeyin neden olmadığını soruyor. Gerçekten şöyle düşündüm de sanırım bir tek Muhteşem Yüzyıl'da okuyan birileri var. Pargalı İbrahim Paşa Dante Aligeri'nin İlahi Komedya'sını okuyordu. Daha sonra da Şehzade Mustafa da aynı kitabı okudu. Onun dışında Kurtlar Vadisinde sanıyorum Polat Alemdar bazı kitaplar okudu ve bu kitaplar sonradan çılgınca sattı. Siz başka bir dizi de okuyan karakterler gördünüz mü? Ben görmedim.
Lost'ta Sawyer da okuyordu. Ben hep onu sahilde bir yerlerde oturmuş okurken hatırlıyorum. Hatta okumak onun karakterinin önemli bir parçasıydı. Ya da Desmond'u ele alalım. Desmond inanılmaz çekici bir karakter. Dolayısıyla onun yaptığı herşey, ya da başka çekici bir karakterin yaptığı herşey onu örnek alan birilerinde bir özendirme yaratmaz mı? (Bu özendirme lafı ne gıcık bir laf yahu.) Eski filmlerde Humprey Bogart çok sigara içtiği için pek çok insanın sigaraya başladığı söylenir. Yahu şimdi Kenan İmirzalıoğlu sürekli birşeyler okusa şu sigara özentisi okuma özentisine dönüşmez mi acep? Kenan demişken aklıma geldi, Ezel dizisinde Ramiz Dayı bol bol okuyan bir adamdı değil mi? Ama hiç aklımda değil ne okuduğu. Üstün körü mü geçilmişti acaba? Buradan yerli dizi senaryosu yazanlara duyurulur, lütfen şiddet eğilimli karakterler değil de okuyan karakterler yazalım. Bakarsınız gençler sigaraya değil de okumaya özenirler. Belli mi olur?
Gerçekten, olursa sırf meraktan yahut o kişi okudu diye alıp okuyanlar çıkacaktır bencede.
YanıtlaSilAda mevzusunda da hiç düşünmedim açıkcası. :)
aslında sarışın erkeklerden hiç hoşlanmama bana sarışın erkeklerin çekici olabildiğini gösteren kişidir Sawyer, dolayısıyla kitap okusa da okumasa da ona hayranım:)
YanıtlaSilşaka bir yana insanlara kitap okuma elbette özendirilebilir. pekçok saçma sapan şey gözümüze gözümüze sokulurken, neden olmasın:)
hımm adaya giderken yanıma şairin romanını kesinlikle alırdım, iskambil kağıtları da olabilir, hayat da alınmalı, hımmmm simyacı mutlaka, puslu kıtalar atlası, ......uff ya bu seçme olayı beni strese soktu.
ben de tercihimi dostoyevski den yana kullanırdım :) artık yayınevleri de çok kazanmaya baktığı ve olur olmaz hiç bir edebi değer taşımayan kitapları sırf satar amacıyla yayınladığı için bence dizilerde okunan kitaplar da hangi yayınevi en çok parayı bastırırsa o olacağından pek bir faydası olacağını sanmıyorum.çünkü bence safi kitap okumak değildir insanın kültürünü belli bir seviyeye çeken, ya da kaç kitap okuduğun değil, neyi nasıl okuduğun daha önemli diye düşünüyorum. oyle bir zamanda yaşıyoruz ki çocuklarımızı korumamız gereken kitaplar var mesela...okusa Türkçe'si bozulacak çocukların...gibi..amma da uzun yazdım, bu da benim fikrim işte :)mesela bazı insanlar bu yıl kaç kitap okudum diye sayıyor, o da garip.
YanıtlaSilUYUŞUK HAYALPEREST: Ben Kurtlar Vadisinde Polat'ın okuduğu Bozkırın Peygamberi (sanırım buydu adı) adlı kitabı alan çok insan gördüm. Dizinin ertesi günü işyerimde en az 5 kişi sipariş etti internetten :)Bence dizilerde okunsa cidden işe yarar, okur sayısı artar.
YanıtlaSilGUGUK KUŞU: Gerçekten insan çok zorlanıyor di mi seçmeye çalışırken :)
CORALİNE: Neyi nasıl okuduğumuzun önemi konusunda hemfikirim. Şu ortalıkta dolaşıp duran saçma sapan kitaplar beni deli ediyor. Hele de genececik çocukların elinde o saçma sapan vampir hikayelerini görünce deli oluyorum. Vampir hikayesine karşı değilim demek istediğim bu değil sadece belli bir tür var edebiyatla alakasız onlara karşıyım.
Leyla ile mecnun'da da yusuf atılganın aylak adamı okunmuştu..
YanıtlaSilTürk dizilerde okuyan tipler genelde yaşlı ve sahaf olan kişiler oluyor... Hep yan roller yani... :(( Bencede başrollere daha çok kitap okuyan tipler koymalılar..
VİŞNE AĞACI: Çok doğru bir gözlem, yaşlı ve sahaflar okuyor. Bir de sanırım hep erkekler, di mi?
YanıtlaSil