01 Temmuz 2011

Sahi siz nesiniz?

Sizi ne bu hale getiriyor da birer canavara dönüşüyorsunuz? Biz karınca yuvalarına buğday bırakırken, yuvadan düşmüş kuşları anneleri gelip alsın diye yüksek bir yere koyarken sizler nasıl oluyor da insanları öldürüyor, yakıyor, kulaklarını, burunlarını kesiyor sonra da kar beyaz yastıklarınıza başlarınızı koyup uyuyorsunuz?

Çocuklar var bir de... Biz mikrop bulaşmasın diye çocukları öpmeye kıyamazken, kafalarını masanın sivri köşelerine çarpmasınlar diye ellerimizi o köşelere tutarken sizin içinizde ne olup bitiyor da onların narin bedenlerini şehvetinizin kurbanı haline getiriyorsunuz?

Sizin nasıl bir para hırsınız var ki masumun hakkını aklınızın köşesine dahi getirmeden o iğrenç kasalarınıza dolduruyorsunuz? Rüyalarınıza girmiyor mu açlıktan uyuyamayan çocuklar, o şiş midelerinizi sıvazlayıp kuş tüyü yataklarınızda horlarken? Ekmeğinin yarısını kirli elleriyle bölüp yanındakine veren bir çocuk gördüğünüzde içinizde hiç mi bir ışık yanmıyor mesela? Yoksa tümüyle mi kör oldunuz?

Ya siz kedilerin gözlerini oyup, kuyruklarını kesen, kaplumbağaların kabuklarını taşla ezen, köpekleri tekmeleyenler? Olur ya bir gün dünya tersine dönüverir de onlar sizin gözlerinizi oyar, kulaklarınıza kızgın şişler sokar, kollarınızı, bacaklarınızı keser diye korkmuyor musunuz?

Sahi siz nesiniz? Ve bizler neden sizlerle aynı gök altında yaşamak, aynı toprağa basmak zorunda bırakıldık? Sahiden merak ediyorum siz nesiniz? Dünyayı göbeğinden ikiye bölen o kuşağın bir yanına doldursak sizi, şimdiki gibi bozabilir misiniz dengemizi?

9 yorum:

  1. Cevap: İnsan değiller, hayvanda değiller..

    Hiçbişeyler..

    YanıtlaSil
  2. "Nesiniz" diye sormamak lazım bence hiç bir şey değiller cünkü kedicim...

    YanıtlaSil
  3. şeklen insan onlar ve aynı şekli paylaştığım için kendi adıma utanç vesilesi haline geldiler. ama insan olmak için şekil yeterli değil, ya da bir çift ayağın üzerinde durabilmek. insanlık zor zanaat. hissedeceksin, düşünmeyi bileceksin, sebep-sonuç çıkarımları yapabilecek, mutlaka ama mutlaka kendini empati konusunda eğiteceksin. sırf dünyanın orta yerine doğdun diye herşeyi senin tahakkümünde görmeyeceksin mesela. ne kadar meşakkatli değil mi? ama işte hayvan dediklerimiz bile yapıyor bunu. ihtiyacı olanı alıyor, döngüyü sağlıyor, yaşamın en ideal anlamda sürebilmesi için katkı sağlıyor. onlar ne mi? işin açığı ben bilmiyorum, bilmek istediğimi de düşünmüyorum. ama biraz da biz mesulüz galiba. yeterince karşı koyamadık belki, kolaya kaçtık, bize dokunmasınlar diye görmezden geldik, güdülmeyi göze aldık da hazır bir aradayken bağırıp ses çıkarmayı beceremedik. yanlış yaptık ve insanlığın onurunu koruyamadık. şimdi kendi pisliğimizi temizleyene kadar didinmek de cezamız olsun. en azından bundan sonrası için bir şeyler yapabiliriz belki..

    YanıtlaSil
  4. Bir insanin çocuklugunda çok büyük travmalar yasamis olmasi gerekir sanirim bu kadar acimasiz ve vurdum duymazlasabilmesi için.. Aile, egitim vs.. de büyük etken tabii.. Yani kimi insanlarin dogustan böyle gaddar olabildigine inanmak istemiyorum.. Bak aklima bi söz geldi paylasmak isterim: "Biolojik savaslarda ölmez bir çocuk, asil sevgisiz kalinca ölür. Ve "git basimdan çocuk!" tan sonra binip giderler uçan halilarina çocuklar"..

    YanıtlaSil
  5. bana kalırsa ki bu benim düşüncem :
    herkes öyle.. yapmayın ama biz insanız biz kirletmek boka batırmak için yaratılmışız

    Ellerinizde tuttuğunuz şu canım bilgisayarlar ne peki ? adidaslarınız üzerinde kimbilir kimler çalıştı ?

    Unutmayın ki her insan hayvandan beterdir.. kimse ben kötüyüm demez..
    Ama bazılarının dediği gibi
    insanlar insan gibi yargılanırlar..
    Ben bunları yazıyorum belki buraya ama okuyan okur belki üç beş konusu geçer.. sonra unutulur gider takmayın bozmayın keyfinizi..

    YanıtlaSil
  6. Bende bu soruların cevabını bulabilmiş değilim. Ne kalp alıyor tüm bu durumları nede akıl...

    YanıtlaSil
  7. İnsanların birbirine türlü biçimde kötülük yapmasını sonra sütten çıkmış ak kaşık pozlarına bürünüp köşelerine çekilmelerini insanlık dışı buluyorum. Dünyada bir tür ortak adalet sistemi olsun insanlaığından şaşanları tespit edip düzeltebilsin isterdim.

    YanıtlaSil
  8. aslında hepsi bizim içimizden birileri

    kötü birşey yaptıktan sonra yaptığımız hatayı kabullenmek yerine bahaneler üretip masum gösterdiğimiz ya da yaptığımız kötülükleri hafife aldığımız her an onlara bir adım daha yaklaşıyoruz..

    YanıtlaSil
  9. HAYATIN SÜS PAYI: Hayvanlar onlardan bin kez daha üstün bence.

    ÖZLEM: Doğru.

    MEFİSTO: "insanlık zor zanaat. hissedeceksin, düşünmeyi bileceksin, sebep-sonuç çıkarımları yapabilecek, mutlaka ama mutlaka kendini empati konusunda eğiteceksin.sırf dünyanın orta yerine doğdun diye herşeyi senin tahakkümünde görmeyeceksin mesela. " Budur...

    DS': Bu bir zincir. İnsanlar ailelerinden toplumdan ne gördülerse o oluyorlar. Ve bu zinciri kırmak için iyi insanların çoğalması gerekiyor galiba. Ben eğitimin çok büyük bir rolü olduğuna inanıyorum. Ama önce aileleri eğitmek gerekiyor.

    SEQUOİA: Kimse ben kötüyüm demez belki ama bir kısmımız hatalarımızı bilir ve onları düzeltmek için çabalarız. Bir nevi törpüleme işlemi gibi. İçimizde iyilik de kötülük de var. ama herkes bir yol seçer. Kimi iyi olanı ön plana çıkarır hırslarını, kıskaçlığını ve daha buna benzer pek çok şeyi yok etmek için çabalar kimi ise doğasına teslim olur. Ben insanın belli bir hamurla doğup öyle gittiğine inananlardan değilim. Biz bence kendimizle didişe çekişe insan olmayı becermeye çalışıyoruz. Kimse kusursuz değil. Kimse saf ve temiz değil ki bu zaten doğamıza aykırı. Ama kimi daha çok farkında kendisine insan demek için daha çok yol alması gerektiğinin.

    K.C.S: Bu anlayamazlık ve şaşkınlık halini hepimiz yaşıyoruz ne yazık ki. Ama anlayamıyor ve doğal karşılayamıyor olmak çok daha iyi...

    VLADİMİR: Hani derler ya "insan kendini beğenmezse çatlar ölür" diye galiba bir de buna şunu eklemek lazım: "insan yaptıklarını kendi içinde aklayıp, mantıklı hale getirmezse çatlar ölür." bilirsin insan her yapıp ettiği için özellikle içten içe yanlış olduğunu bildiği şeyler için bahane bulmada ustadır. Sanırım en kötüler en iyi bahane bulanlar.

    YILMAZ BARIŞ: Kesinlikle...

    YanıtlaSil

Ne demeli...

İnstagram'da tatlı tatlı gülümseyen, yüzünde güneşler parlayan gencecik bir kız gördüğümüzde o mutlu genç kızın bir gün biri tarafından ...