19 Ekim 2010

kork benden

İnsanları korkutup kahkahalara boğulan bir insan modeli var. Yaptığımız şeylerin çoğuna göz atıldığında insan olmak zaten kendi başına yeterince saçma iken bir de üzerine bu tip eylemlerle tuz biber olan bir insan tipi sahiden var. Yok kapı arkasına saklanıp dalgın yürüyen birinin önüne atlamalar, yok arkasından sessizce yaklaşıp "böhhh" diye garip sesler çıkaranlar var ki bunların en masumları olduğunu söylemek mümkün. Bir de şeytanın bile aklına gelmeyecek korkutma biçimlerine kafa patlatıp bulduğu ilk fırsatta bunları uygulamaya geçirenler var ki Tanrı onları hepinizden uzak tutsun. Amin.

İşte örnekler; Boğazına ketçap sürüp yanına evde bulabildiği en keskin bıçağı alıp yere uzanan biri var mesela. Onu o halde görenin akıl sağlığını bozabileceğini düşünmeden böyle bir şaka yapmayı uygun görmüş. Birine bahçeden koparır gibi yaptığı karanfili uzatıp (karanfili önceden hain planlarına alet etmek için koparmıştır oysa) sevgisini kocaman bir gülümsemeyle sunan ve biraz sonra içine koyduğu kocaman ölü böceği görünce karşıdakinin suratındaki ifadeye kahkahalarla gülecek olmasının heyecanını yaşayan biri de var. Birinin uzandığı kanepeyi deli gibi sallayarak "depreeeeem" diye ciyaklayarak kanepede uyuyanı uyandıranlar da var. Sokakta dalgın dalgın yürüyen arkadaşının çantasını çekip onu bütün sokağın ortasında ciyaklatmanın çok ama çok eğlenceli olduğunu sananlar var bir de. Kısaca, kendisine başkalarını korkutmak üzerine temellenmiş eğlenceler arayan çok acaip bir insan tipi var.

İnsanların eğlence anlayışları değişiklik gösterebilir. Kimi film izlemekten, kimi okumaktan, kimi saatlerce doğanın içinde kalmaktan, kimi çılgınca dans etmekten hoşlanabilir, bunlarla eğlenebilir. Ama insan neden birini korkutunca eğlenir? Biri üzerinde yarattığı etkiyi görmekten mi, onun üzerinde anlık da olsa güç sahibi olduğunu görmekten mi? Neden? Kaldı ki korkan bir insanın nesi komiktir. Tam aksine korkan bir insanı görünce normal biri  onu sarıp sarmalarken ve kollarıyla koruma altına alırken ya da bir bardak su verip yatıştırıcı sözler söylerken neden diğerleri onları korkutmayı tercih ederler.

Bu insanlara belki de korkunun insanda nasıl bir duygu yarattığının anlatılması lazım. Ya da çok daha iyisi bunu onlara anlatmayı boşverip onları bir güzel korkutmak gerekir ki böylece ne yaptıklarını teorikte değil yaşayarak öğrensinler. 

Resim: Max Ernst

15 yorum:

  1. Beni saydığınız örneklerden hiçbiri korkutmuyor. Onlar sonuçta şaka yapıyorlar...
    Ancak son yıllarda yaşadıklarımız şaka da değil. Korkuyorum, hem de çok korkuyorum Sevgili Aydan Atlayan Kedi.Ödüm kopuyor hem de.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. Bugün bunu konuştuk arkadaşlarımla. Söyledikleriniz yani. "Bütün bu olanlar şaka gibi" dedi arkadaşım. İnsanın aklı almıyor. Korkuyoruz elbette gelecekten. Kim korkmuyor ki? Kim nasıl korkmaz ki? Bazı şeylerin nasıl olabileceğini az çok tahmin ediyorum ama tahmin ettiğimden daha fazlasının olacağını bilmek beni dehşete düşürüyor. Çok tuhaf değil mi? Yaşamak eşittir korkmak anlamına gelmeye başlıyor usul usul. Bütün bu korku yetmezmiş gibi bir de anlattığım türde korkutma manyakları var.

    YanıtlaSil
  3. Ben bu anlattığın tiplerden biriyim, sapık gibi zevk alıyorum adam korkutmaktan, hatta belki biraz da sapığım :D

    YanıtlaSil
  4. Peki sizi hiç korkuttular mı Tuppence :)

    YanıtlaSil
  5. ne yaparsın işte türlü türlü insan var. mozaik derler ya. bazıları şaka yapar öyle korkutur, bazıları espri yapar ama anlamak için çok ince düşünmek, okumak filan gerekir. ingilizler örneğin, çok ince mizah yapar. bizde de böyleleri var işte.

    demek ki bizim ülke bir miktar daha muhafazakarlaşmaktan korkmuyor.

    belki de fearless bir ülkeyiz. :)

    ortazekalı korkusuzlar cenneti :)

    YanıtlaSil
  6. Kedi'cim. Ketçaplı olandan ben de yaptım:) Ama çooooook küçükken:)

    YanıtlaSil
  7. Korku Cumhuriyeti kurduk ya kendimize, herşey mübah artık. Kimliklenme bunalımı, kişinin kendini ispat çabası, tutunma salvoları, saçma...ve korkuyoruz doğal olarak.

    YanıtlaSil
  8. Bu eşek şakasını yapanlar bir takım gizli acılar çekiyorlar bence. Karşısındakinin bir nebze olsun canını acıtarak kendi acılarına ortak arıyorlar. Oturup bir kendi içlerine doğru derin yolculuk yapmalılar.

    YanıtlaSil
  9. Ben şakaları bile akılcı severim. Gerçekten güldürüyorsa. Şaka budur çünkü, güldürür. Korkutmaz. Anlamsız gelir böyle şeyler bana da. Korkudan ziyade sinir olurum nedense. Aşırı dikkat isteyen insanlar bence bunları yapanlar.

    YanıtlaSil
  10. Korktuğumuz yada korkmamız gereken öyle çok şey var ki! "Otomatik portakalı" izlemişmiydin bilmem. Bir gün aynı uygulamaları bu öcülere yaparak korkutmanın ne demek olduğunu onlara da yaşatmak lazım.

    YanıtlaSil
  11. Bu nedir gerçekten?
    Şaka mı, umurasamazlık mı ne?

    YanıtlaSil
  12. Bu nedir gerçekten?
    Şaka mı, umurasamazlık mı ne?

    YanıtlaSil
  13. DEEPBLUEEAGLE: Ortazekalı korkusuzlar cenneti :) Bunu sevdim. Güzel tanımlama:)

    ZUİHİTSU: Seni seni :)Küçükken yapmışsın ama o sayılmaz.

    ECEHAN: Belki de bu kadar çok korktuğumuz için korkutmayı seviyoruzdur.

    VLADİMİR: Haklı olabilirsin.

    SELCEN: Şaka konusunda hemfikirim. Şaka güldürür korkutmaz. Ama sanıyorum bu kişiler başkalarının korkmuş suratını çok komik buluyorlar.

    SUFİ: Ben şunu merak ediyorum aslında korkutmayı seven bu insanları korkutarak bir şaka yapsak ne hissederler acaba? Ya gülerlerse :)

    ÖZLEM: Bilemiyorum anlamaya çalışıyorum ben de :)

    YanıtlaSil
  14. Ben de hiç hazzetmiyorum böyle davranışlardan... başkasının korkmasından zevk almak nasıl bir ruhsal sapkınlıktır?

    YanıtlaSil
  15. Sanırım hiç bilemeyeceğiz bunu Psikopati'm. Bilmeyelim de zaten.

    YanıtlaSil

Ne demeli...

İnstagram'da tatlı tatlı gülümseyen, yüzünde güneşler parlayan gencecik bir kız gördüğümüzde o mutlu genç kızın bir gün biri tarafından ...