08 Temmuz 2009

DELİ DİYORLAR BANA, DESİNLER DEĞİŞEMEM

Hanım hanımcıkmış. Öyle diyorlar onun için. Bana ise pek bir sıkıcı görünüyor. Sakince bacak bacak üzerine atıp oturuyor, sonra o çok derli toplu çantasından kırmızı kadife ajandasını çıkarıyor ve ince gümüş bir kalemle hiç acele etmeden birşeyler yazıyor. Ve bu kadın bende hep bir ağır çekim duygusu yaratıyor. Hanım hanımcık lafına fena takılıyorum. İnsan neye göre hanım hanımcık diye tanımlanır? Bunu hiç bilemiyorum. Kaldı ki umurumda da değil. Ben daha çok kendisine her daim "ben deliyim" diyen kadın üzerine düşünüyorum. İlk başlarda kendisini neden böyle tanımladığını anlayamadığım bu kadını zaman geçtikçe takdir ediyorum. Çünkü o bir tek cümlenin, "ben deliyim" cümlesinin onu nasıl da özgürleştirdiğine her gün defalarca tanık oluyorum.

Özgürlük falan filan lafları eden insanların aslında hiç de özgür olmadıklarının, diğer insanların ne düşüneceğini düşünerek hareket ediyor olmanın en büyük parmaklık olduğunu anlamamalarına şaşıyorum. Ne garip kendi hayatlarımızı hiç tanımadığımız insanların denetimine gönüllü olarak vermek. Sadece garip değil aptallığın daniskası da. Yok efendim koskoca kadınmışsın da millet ne dermiş, yok efendim senin gibi kerli ferli bir adama yaraşır mıymış da, aman efendim senin konumunda kariyer sahibi biri hiç böyle çocukça hareketlerde bulunurmuymuş da... Kimse de bu lafları edenlere şunu söylemeyi akıl etmiyor: "Kendi işine bakmak yerine benim hareketlerimin uygun olup olmadığını denetlemek sana yakışıyor mu?" Aslında düşünüyorum da bu ülkede bazı kurumlar sürekli birşeylerin topluma uygun olup olmadığını denetliyor ve insanlar "aman efendim özgürlüğümüz sınırlanıyor" diye basıyorlar yaygarayı. İyi de onların kurum olarak yaptığını siz de tekil olarak birbirinize yapıyorsunuz. Ve arada hiç bir fark yokken birinde kendinizi haklı buluyor diğerinde kıyametleri koparıyorsunuz. Bunun adı nedir şimdi?
İşte bu yüzden o kendine deli diyen kadını takdir ediyorum. O deli sıfatı sayesinde kimse onun yaptığı herhangi birşeyi, söylediği herhangi bir sözü uzun uzun tartıp arkasından konuşmuyor ve kimse ona "bu sana yakışıyor mu?" diye sormuyor. O delilik kadına tadına doyulmaz bir özgürlük duygusu veriyor. Şimdi bu kadın herşeyin farkında olan çok ama çok akıllı bir kadın değilse, ne?
FOTOĞRAF: Life

16 yorum:

  1. aslında " ben deliyim" diyen kadının üzerinde de en az diğeri kadar garip bir misyon doğdugunu düşünüyorum ben.dayatılma daha doğrusu.
    sıradan herhangi bir şey yaptığında "biz de seni farklı( deli) sanırdık" bakış açısı yapıştırılıveriyor.
    bir de "o delidir" , "ben deliyim" den daha iyi değil mi?

    YanıtlaSil
  2. Ayın gümüşi rengine dalıp mışıl mışıl uyumak varken ne diye dünyamıza atlayıp,herşeye nane oluyor, yemeğimizin içine ediyorsun?
    Delisin sen, ama sen bunun farkında değilsin arkadaş..
    seni ancak bir başka deli deli olduna ikna edebilir..:-)
    Dedi deli tepeli kulakları küpeli!

    YanıtlaSil
  3. Ben dışarıdan çok sakin gözükürüm ve çok konuşan bir insan değilimdir, hatta biraz soğuk olduğumu bile söylerler. Herhalde bu halimi gözlemleyen, üniversiteden sima olarak tanıdığım ve 1-2 kelam etmişliğim olan bir kişi bir kere internetten bana mesaj atmıştı, beni çok beğeniyormuş da, çok "hanım hanımcık"mışım da... Beğendiği bir kıza bu sıfatı iltifat olarak söyleyene bu çocuktan o an tiksinmiştim. Manavdan karpuz seçer gibi kız seçen, kendi gezerken evinde hanım hanımcık onu bekleyecek "karı" arayan bütün ataerkil bireylere duyduğum öfkenin odağı oldu kendisi.

    YanıtlaSil
  4. Kedicim, baskalari ne der diye düsünmekten, annecigim mide kanseri oldu ve bu amansiz hastaliga yenik düstü. Elalem ne der diyerekten, ona durmadan eziyet eden, cile cektiren babamdan ayrilmadi, ona yüzlerce defa, elalem senin-bizim yerimize bu cileye katlanmiyor dememe ragmen, o kendi yaptigi hapishaneden cikamadi.
    Onun icin ben artik düsünmüyorum elalemin ne diyecegini, kendim nasil istersem öyle yapiyorum, dogru bildiklerimden sasmiyorum. Ama bundan toplum kurallarina uymadigim cikarilmasin. Benim inancim, herkes baskasini rahatsiz etmedigi sürece, istedigi gibi yasamakta özgürdür.

    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  5. Deli olan kadın olayı çözmüş bence de :) Sorsak belki de hanım hanımcık olan kadın halinden hiç memnun değildir. Düşünsenize sürekli hareketleriniz izlenip yanlışlarınız bulunmaya çalışılıyor. Hanım hanımcıksın ya tartışamazsın, bağırarak şarkı söyleyemezsin, hiperaktif olamazsın :) Benden hanım hanımcık bir hatun olmaz zaten, çok hiperaktifim ben, hareketlerim çok hızlı benim. Kuşların kanat çırpışları gibi..

    YanıtlaSil
  6. İnsanlara "delidir ne yapsa yeridir" dedirttiğin anda özgürsün gerçekten de. En akıllı da sensin hatta!

    YanıtlaSil
  7. Dehanın bittiği yerde delilik başlar kediciğim ve delilier her zaman özgür ve mutludur.
    Ben de deli olmayı tercih ederim:))
    Kocamaaan sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  8. Dışardan nasıl göründüğünü bu denli önemsemek, özgüvendeki kocaman bir boşluğu göstermiyor mu sizce de?

    YanıtlaSil
  9. (bkz:One Flew Over the Cuckoo's Nest)

    YanıtlaSil
  10. Biraz daha incelenirse "deli" diye yaftalanan ya da kendilerine "deli" diyen insanların kendi alanlarında ve hayatların hakikaten ciddi ve iz bırakan farklar yarattıkları görülür. an itibariyle aklıma ilk gelen 95 senesinde adliye stajımı karanlık, kasvetli ve herkesin "gri" olduğu Ankara Adliyesinde yaparken, gördüğüm mavi saçlı ve ayağında en az 20 cmlik platform topuklu beyaz spor ayakkabıları ile koridorlarda iş için koşturan avukat kadın geldi. sonradan tanıştık da kendisiyle, sadece görsel anlamda değil, hayatını yaşarken de ciddi fark yarattığını öğrenmiştim. bu konuda diğer favorim de Merve İldeniz'dir.

    YanıtlaSil
  11. WİNSTON WOLF: Yok yok öyle değil bu kadın. Deli olduğundan emin ve kimin ne söylediği de umurunda değil. Hasbelkader onu tanımayan biri hareketlerini kınasa omuz silkip kahkaha atacak kadar da yürekli :)

    VOLKAN: Madem benim bunları düşünüp huzursuz huzursuz dolanıyorum okuyan da öyle olsun diye düşündüm. Ve biz deliler diğerlerini delirtmeden asla huzura eremeyiz :D

    ALİS: Hanım hanımcık lafı beni de deli ediyor. İnsanların aklındaki hanım hanımcık sanırım çok gülmeyen, kontrollü hareket eden, ve tamamen diğerlerinin istediği gibi olan anlamına geliyor.

    MAYDANOZ: Çok teşekkür ederim :)

    BELGİN: Aslında çok insan kendi hayatını değil başkalarının istediği belirlediği hayatı yaşıyor. Ve ne yazık pek çoğu da bunu farketmiyor. Kimseye zarar vermediğin sürece kendin olmanın ne sakıncası olabilir ki? Belki daha çok insan kendisi olmayı seçse diğerleri çenelerini kapacaklar ve onlar da istedikleri hayatı yaşayacaklar.

    OWL:Bana hep o hanım hanımcıkların çok ama çok sıkıcı bir hayatları varmış gibi gelir. Ve kafeste duran şahane bir kuşa benzetirim onları. İnsanlar bakıp ne kadar güzel olduklarını söylerler fakat o kuş orada hapistir.

    BAD'LİK AMİRİ: Şerefine :)

    ASLI: Kesinlikle...

    ÖZLEM: Aslında bazen düşünüyorum da biz insanlar deli ve akıllı kavramını yanlış kullanıyoruz. Deli diye adlandırdıklarımız akıllı çok akıllılar aslında. Kafalarına eseni yapıyorlar kimseye kulak asmıyorlar :)

    İPEK: Kesinlikle gösteriyor.

    FAHİMBEY: Ne güzel filmdi o :)

    BAŞAK: İnsan aslında sandığından çok daha güçlü bence. Kendisi olmayı başardığında hayatını kendi isteklerine göre yönlendirdiğinde fark yaratmaması mümkün değil. Böyle insanlara büyük bir hayranlık duyuyorum.

    YanıtlaSil
  12. "akıllı olup dünyanın kahrını çekeceğine, deli ol dünya seni çeksin" diyen büyük düşünüre hürmetlerimi sunarım...

    tam teşekküllü deli olmasa da delimsek olabilen herkese de ayrıca selamlar :)

    YanıtlaSil
  13. O büyük düşünüre ben de saygılarımı sunuyorum :)

    YanıtlaSil
  14. Bence deli olmak da başkalarının ne düşündüğünü önemsemekle alakalı, başkalarının ne düşündüğünü önemsememeye uygun kılıf olarak deli olmak deniyor, asıl zor ve gerçekçi olan ben deli değilim ve istediğimi yapıyorum (tabii ki başkalarına engel ve zarar oluşturmayacak şekilde) çünkü sizin düşüncenizden önce bu noktada kendi düşünceme saygı duyuyorum diyebilmekde. Bu bağlamda deliyim diyen kadına sizin kadar hoş bakmıyor ve onu da esir olarak görüyorum.

    YanıtlaSil
  15. Belki de başkalarının ne düşündüğünü umursamamak ancak delirmekle mümkün olduğu için böyle deniyordur. Çok zor değil mi bunu umursamıyor olmak. ister istemez insan rahatsız olur, umursar az ya da çok. "ben deli değilim ve istediğimi yapıyorum" diyeninki elbette çok daha makbulü.

    YanıtlaSil

Ne demeli...

İnstagram'da tatlı tatlı gülümseyen, yüzünde güneşler parlayan gencecik bir kız gördüğümüzde o mutlu genç kızın bir gün biri tarafından ...