09 Ocak 2012

anneannem için...

Onu nasıl anlatmalı bilmiyorum. 98 yıllık bir ömrün neresinden başlanır neresinde son bulur sözcükler gerçekten bilmiyorum. Tek hissettiğim ömrüm boyunca orada duracağına inandığım koca gövdeli bir çınar ağacının gözlerimin önünde devrilip gitmesi... Başka nasıl anlatılır ki onun ölümü?

Onu çok severdim. İnce parmaklı esmer ellerini, yıllar boyunca dudakları arasına sıkıştırdığı filtresiz sigarayı içişini, duman kaçmasın diye kapalı tuttuğu sağ gözünü, benimle dalga geçişini, başının iki yanından sarkan incecik iki saç örgüsünü, sabahları kaynattığı sütü her bir torununa bardak bardak içirişini, gözlerinde parlayan zekayı nesi var nesi yoksa herşeyine tapardım onun.

Anlattığı o acaip masalları, savurduğu küfürleri, acı dolu hayatını anlatırken dudakları kıyısındaki kederli gülümsemeyi, bahçede çiçekleri sulayışını, menekşelere gözü gibi bakmasını, şehirdeki parklardan çiçekleri yürütmesini, o çiçekleri çoğaltıp büyüteceği için bunun günah olmadığını söyleyişini, ineklerini, tavuklarını, onlara kızıp bağırışını severdim çok severdim.

O benim anneannemdi. Annemdi. Bazen babam, bazen ablam, bazen dedem ve çoğu zaman arkadaşımdı. Şimdi "bütün bunlar geçer mi anneanne?" diye soracak kimsem yok. Bana "geçer kızım geçer herşey geçer" diyecek kimsem yok. Şimdi herşeyin geçeceğine beni bu kadar inandıracak kimsem yok.

Onun ruhunun bahçemiz üzerinde uçtuğuna inanmak istiyorum. Güllerin üzerindeki yağmur damlalarında, toprak üzerindeki otlarda ondan küçük parçalar olduğuna inanmak istiyorum. Bunlara inanmazsam eğer gidecek sanıyorum. Ve onun gitmesine başka türlü nasıl dayanılır bilmiyorum. 

Seni seviyorum anneannem. Huzur içinde uyu...

26 yorum:

  1. Başın sağolsun Kediciğim, mekanı Cennet olsun, sabırlar diliyorum.
    Anneannemi anlatıyormuşun gibi geldi, sevdiklerimiz giderken bizden birer parçayı da alıp götürüyorlar ama anıları hep yüreğimizin bir yerinde kalsın dilerim.
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  2. sevgili güzel kedi, yürekten kucaklıyorum seni. sevdiklerin inandığın yerde olacaktır bence. anneannenin mekanı cennet olsun, çiçeklerle dolsun.

    YanıtlaSil
  3. Selam Aydan Atlayan Kedi, insan her sevdiği terk i dünya edince nasıl eksiliyor, nasıl boş kalıyor yeri değil mi?

    Gidenler çoğaldıkça, o boşluk genişliyor.. Genişleyen boşluk kolay rüzgar alıyor.

    Yaş aldıkça, içimiz daha çok üşüyor ya.. Bu sebepten olabilir mi Aydan Atlayan Kedi? Eksildikçe ısınmak daha zor oluyor.

    Eee. Hayat bu. Ölünecek elbette... Marifet anneanneniz gibi geride kalanlarda tatlı bir seda bırakmayı becerebilmekte:)

    Nur içinde yatsın. Allah acısını unutturmasın.

    YanıtlaSil
  4. onun resmi mi bilmiyorum, cennetin en gzel köşelerinde içsin filitresiz sigarasını, sulasın menekşelerini,

    YanıtlaSil
  5. Başın sağ olsun..Anneannemi üç sene önce kaybettim ve hâlâ onu düşündüğümde içim acıyor. Özlemi hiç bitmiyor. Ama en azından severek ve özlemle andığımız, (her sevdiğimizin kaybı erkendir ama yine de) bizi çok erken terk etmemiş anneannelerimizin olması da büyük şans diye düşünüyorum. Huzur içinde uyusun.. Yukarıdan koruyucu meleğin olarak seni izlemeye ve minik işaretlerle aklına gelip, yüzünü gülümsetmeye devam etsin dilerim.

    YanıtlaSil
  6. Allah (c.c) rahmet eylesin
    başınız sağolsun...

    YanıtlaSil
  7. Allah rahmet eylesin, Aydan Atlayan Kedi. Bu nasıl büyük bir boşluk hissi, iyi bilirim. Ben ananemi 2003 yılında kaybettim, o İstanbul'da öldüğünde ben sinemada tek başına bir korku filmini izliyordum. Zor atmıştım kendimi sinemaya, içimde müthiş bir sıkıntı vardı, öleceğini hissetmiştim. Film, çok çok sevdiğim, içimi acıtan bir Japon korkusuydu; Janghwa, Hongryeon. Karanlık Sırlar diye çevrildi ama ben orijinal ismi; Gül Çiçeği, Lotus Çiçeği'ni unutmuyorum. Orada da bir çocuğun annesini kaybetme hissi yoğundu. Şimdi o film ananemi kaybetme duygusuyla özdeşleşti, tuhaf.

    Ananeler öyledir, geçer kızım, lafı en çok onların ağzında anlam bulur. En çok onlar söylediğinde gerçekten geçeceğine inanılır.

    Kolaylıklar diliyorum, lütfen inanmak istediğin şeylere sığın, rahatlatacaktır.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Başiniz sağolsun . Sevgili anneanneniz hakkın rahmetine kavuşur inşallah .

    YanıtlaSil
  9. Başın sağolsun Fulyacim... çok güzel bir hayat, dolu dolu, renkli... niye arkasından üzülmeli, belki de gülümsemeli tatlı tatlı...

    YanıtlaSil
  10. Allah rahmet eylesin. O hala sizin çok yakınınızda, sizleri seyrediyor, sizlerle sevinip sizlerle üzülüyor.

    YanıtlaSil
  11. Allah rahmet eylesin, sizlere sabır versin. Ben de pamuk anneannemi çok özledim, seni çok iyi anlıyorum.

    YanıtlaSil
  12. benim anneannem ben 29 yaşındayken öldü.sen kaç yaşındasın bilmiyorum ama umarım büyüksündür.büyüksen şanslısın çünkü o kadar uzun tanıma fırsatı bulduğun için.sabır diliyorum.

    YanıtlaSil
  13. Allah sabrınıza sabır katsın. Ne güzel böyle anılara sahip olmak değil mi? Umarım bizler de birgün; torunlarımızın benzer satırlarla anlatabileceği nineler oluruz.

    YanıtlaSil
  14. aydanatlayankedi, sizi anlıyorum ve sımsıcak kucaklıyorum,Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun, size de sabır diliyorum.

    YanıtlaSil
  15. Başınız sağ olsun.Ben de babaannemi geçen ay kaybettim.Annemler de kalıyordu. Yaklaşık 10 yıldır yatakta yaşıyordu.Anneme gidince doğru yanına gider öper koklardım.Şimdi kapıdan girince sanki O odadaymış gibi hissediyorum.Odaya girmek için oyalanıyorum.Oturma odası sanki O'nun yokluğunda sahipsiz kalmış gibi...
    Nur içinde yatsınlar...

    YanıtlaSil
  16. Başın sağolsun deriz hep ama giden zaten "baş" tır.O baş, bir de baştacı ise daha zordur gidişine katlanmak. Huzurlu olduğu bir yerde olduğuna inanıyorum ve sabırlar diliyorum.

    YanıtlaSil
  17. tüm anneanneler aynı mı olur? arkasına bakmadan gidişleri hep aynı mı oturur insanın yüreğine. bazen koca çınarlar bile yanılabiliyor bence. geçmez elbet, ama durulur diyesim var o yüzden.

    başın sağolsun kedicim..

    YanıtlaSil
  18. Başın sağolsun.

    Yaşlarımız büyüdükçe hayat böyle zorlaştırıyor tutunup dikilmeyi.

    Nur içinde yatsın anneanneciğin, sabırlar diliyorum size :(

    YanıtlaSil
  19. Başın sağolsun sevgili Fulya.

    YanıtlaSil
  20. Başın sağolsun. Işığı bol olsun.

    YanıtlaSil
  21. Canım, sabır diliyorum, gerçekten onların gidişi bir çınar ağacının devrilmesi gibi ...

    YanıtlaSil
  22. Hepinize çok teşekkür ederim. Dilerim canım anneannemin mekanı cennet olsun. Tıpkı adı gibi...

    YanıtlaSil
  23. Basin sagolsun, Allah rahmet eylesin sevgili Aydan Atlayan Kedi..

    YanıtlaSil
  24. basin sagolsun, isiklar icinde uyusun hep..
    Anneanneler böyledir iste, tüm ailenin diregidir, dayanagidir sanki, herkesin annesi..O yüzden de gittikleri yerde de yalniz birakmaz izlerler bizi, göz kirparlar her firsatta..sen de hep öyle düsün, gülümse ona, onu görmek istedigin yerlerde.

    YanıtlaSil
  25. Başın sağolsun. hala çevrenizde olduğuna ve sizleri seyrettiğine inanıyorum.

    YanıtlaSil

Ne demeli...

İnstagram'da tatlı tatlı gülümseyen, yüzünde güneşler parlayan gencecik bir kız gördüğümüzde o mutlu genç kızın bir gün biri tarafından ...