04 Haziran 2011

Kara koyun

İnsan akrabalarını seçemiyor. Eğer bir seçme şansımız olsaydı, kimse kızmasın ve bana ailenin önemini savunmaya kalkmasın, hiç tanımamayı tercih edeceğim pek çok akrabam olurdu ki bunu söylemekten zırnık utanç duymuyorum. "İnsanları olduğu gibi kabul et", "eh onlar da öyle ne yapalım?", "herkes aynı olsaydı dünya çok sıkıcı olurdu" gibi pek çok teskin cümlesi söyleyebilirsiniz az önce annemin yaptığı gibi. Ben de "ben insanların hepsi aynı olsun demiyorum sadece kafataslarının içindeki beyinleri çok ama çok az da kullanmalarını, bir insan olarak bana, sana ve diğerlerine saygı duymalarını bekliyorum." gibi bir yanıt verirdim ki çok fazla birşey talep etmediğim konusunda inatçıyım.

Mesela hiç ama hiç tasvip etmediğim bir partiye oy vermemi isteyen akrabalarım olmasın istiyorum. O partiye oy vermemi kendisine olan saygı ve sevgimin bir işareti saymayacak denli aklı başında olan akrabalarım olsun... Bunca zaman okuduklarımdan, gördüklerimden benim de kendime göre bir hayat algılama biçimim olduğunu anlayabilecek ve bu teklifi sunmanın mantıksızlığının bilincine varıp böyle bir teklifi aklına bile getirmeyecek kişilerden söz ediyorum. Beni bu güzel cumartesi sabahında öfkeden deliye döndürmesinler istiyorum. Abuk sabuk fikirlerini dinlemem için saatlerimi çalmasınlar istiyorum. Nasıl "sizin dininiz size benim ki bana" diyorlarsa "sizin fikriniz size benim ki de bana" desinler istiyorum. Ama olmuyor olamıyor. Herhalde sırf cinsiyetim nedeniyle siyasete, felsefeye ona buna aklım ermez er kısmı ne derse ona "eyvallah" derim sanıyorlar. Artık kadın erkek herkesin herşeyi takip ettiğini, pek çok şeyi bildiğimizi, gözümüzün kulağımızın açık olduğunu, yalana karşı otomatik bir algılayıcı geliştirdiğimizi, kimseye güvenmediğimizi bilmiyor ya da bilmemek için ısrarla ve inatla körleşiyorlar. Eksik etek olmaktan bir adım gidemiyoruz onların gözünde. Dahası eksik akıl olduğumuza ve o eksik aklın bir yuları olduğuna o yuları istediği yana çekecek tek akıllıların da kendileri olduğuna dangalakça inanıyorlar.

Akrabalarımızı seçme şansımızın olmaması çok kötü. Sırf bu yüzden sürünün kara koyunu olmak, kara koyunların her ailede olduğunu bilmek ve o kara koyunların birbirleriyle değil de ne yazık ki diğer koyunlarla aynı ailenin parçaları olduğunu bilmek de öyle. İyi yanından bakan için kara koyun diğer koyunları uyandırabilir. Ama diğer koyunlar uyuyorlarsa tabi. Ama ya bilinçli bir biçimde teslim olmuşlarsa. Kimisi korkuyor kimisi de çıkarı peşinde koşuyorsa... İşte o zaman kara koyunlara öfkeden delirmekten başka bir yol kalıyor mu?

Fotoğraf: The Sydney Herald Morning

12 yorum:

  1. Fena halde katılıyorum düşüncelerine:(

    YanıtlaSil
  2. Sana katılıyorum, ailedeki bir çok kişyi karşıma alma pahasına defterimden sildiğim slale fertleri oldu henüz daha lisedeyken. Zaman malesef beni haklı çıkardı. AMa saygısız yaftasını boynumataksam da birmüddet onları silmiş olmaktan dolayı rahatsız değilim. Kötü olmayı ve normal insanların arasında gzlenip kötülüklerine devam etmeyi beceren insanları sevmiyorum, uzak duruyorum, akrabaise bikahassa daha uzak :(

    Sana katılıyorum.

    YanıtlaSil
  3. Akraba dediğin aile nikahları, bayramlar ve arada sırada aile yemeklerinde görülürse iyidir fazlası insanı kesinlikle hasta ediyor. Ancak akrabalar arasından kafana yakın olanlar ayrı tutulmalı tabi...

    YanıtlaSil
  4. Ben de bunu hep düşünmüşümdür, akraba seçme şansı olmaması kötü ve fakat ben gereksiz akrabalrımız da çıkartıyorum artık hayatımdan, çünkü gerçekten rahatsızlık verici bir durum sırf kan bağı var diye bu gibi insanlarla bir arada olmak...

    YanıtlaSil
  5. Bildiğim kadarıyla, akraba köken olarak "karib" yani "yakın"dan gelir; sana sevgi ve saygı, anlayış gösterip gerektiğinde desteğini esirgemeyecek, başın sıkıştığında yanında bulabileceğin şekilde "yakın"ın olmalı,nitekim sen de öyle olmalısın akraba isen. Yoksa zorbalığın,benim dediğim doğrudur ve olacaktır demenin, çıkarı için birbirini kazıklamanın,çekememezliğin,burnu büyüklüğün, yüze gülüp arkadan konuşmanın adresi değildir akrabalık...Birkaç ailede görmüşümdür ki bu saydığım tanıma uyan akrabalık ilişkilerini, ağzımın suyu akmıştır. Nerede bizde öyle akrabalık, velev ki kalabalığı ile bir kaç mahalleyi dolduruyor olalım; işe yaramaz bizimkiler de:(

    YanıtlaSil
  6. İmzanızın yanına ben de imza atabilirmiyim?

    Bir kara koyun da ben, hem de tam da yazdıklarınız sebebiyle.

    YanıtlaSil
  7. 12 eylül gelene kadar ben de benzer şeyler söylüyormuşumdur. zor zamanda akrabalar kapı açtılar, neler neler yapmadılar çoğumuz için. ama yine de kardeşin duymaz eleoğlu duyarı söyledik, insanlardan beklentiler çok yüksekti.

    YanıtlaSil
  8. Benim kitabımda akraba eşittir Akbaba. Böyle söyleyince herkes tepki veriyor ancak etrafa şöyle bir baktığınızda gördüğümüz akbabalar o kadar çok ki. Yalanlar, hasetlikler, mal kavgaları, çıkar şirinlikleri. Hayatımdan çıkardım hepsini en rahatı benim.45 yıl sonra geriye dönüp baktığımda hiç pişmanlık yok.Kendi seçtiklerim ve beni seçenlerle seviyeli ilişkiler sürdürmek en iyisi. Kara koyunun iyisi sürüden ayrılandır:=))

    YanıtlaSil
  9. Referandumda evet oyu vermezsen ölümü öp diyen bir arkadaşım oldu. Ciddiyim. Baya bildiğin akıllı, okumuş, kültürlü, insanlara böyle bir zorlama yapmayacak bir insan gibi görünüyo baktığında:))

    YanıtlaSil
  10. Hisarlı ahmetin kara koyun koyunların beyidir diye bir turkusu vardi. Yanlis hatirlamiyorsam... Guzeldir. Soylediklerinizin 100 yıl onceden soylenebilir halidir. Arzederiz.

    YanıtlaSil
  11. Dogru imis. Asagida eskisehir versiyonu. Ben yine de hisarli ahmetten dinleyin derim. Yigitleri aglatir. Susanlari soyletir.


    http://www.youtube.com/watch?v=TBxas9dkW0g&feature=youtube_gdata_player

    YanıtlaSil
  12. LEYLAK DALI: Ah ahhhh...

    VLADİMİR: Akraba akrep der bazıları. Vallahi bu ara çok ama çok haklıymışlar gibi geliyor bana...

    AMENNA: Elbette akraba olduklarına çok ama çok sevindiklerim de var. Ama genel itibariyle ı ıhh. İstemem uzak dursunlar.

    ÖZLEM: Ben kan bağına inanmıyorum...

    N.NARDA: Çoğu işe yaramaz olsa da bir kaç tanesi var ki onlara bakatıkça "ne şanslıyım" derim.

    SİSHYPHOS: :) Elbette...

    ADSIZ: Anlıyorum.

    BESTAMİ BEY: Siz de akbaba bizde de akrep denir :) Tüm kara koyunlara selam olsun :)

    PSİKOPATİ: Dur bekle ben kafamı duvarlara vurup geleceğim :) okumuş adam bunu ederse cahili ne eder hele söyle Bacikom :)

    ADSIZ: Dinledim. Çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Ne demeli...

İnstagram'da tatlı tatlı gülümseyen, yüzünde güneşler parlayan gencecik bir kız gördüğümüzde o mutlu genç kızın bir gün biri tarafından ...