08 Mayıs 2015

sakız

Kadının biri fazla sakız çiğnediği için ölmüş. Çok saçma demiştim okuduğumda ama haberin içeriğinde "yapılan otopsi sonucunda midesinde sakızdan oluşan büyük kitleler bulunduğu ve bu kitlelerin vücudunun önemli mineral ve vitaminleri emmesini engelleyerek ölümüne neden olmuş olabileceğinden söz edilmiş. Pek de mantıksız gelmedi düşününce. Hey yavrum hey! Dünyada masum görünen şeyler bile ölüm sebebi olabiliyor ya ne desem boş...

Ben çocukken mahallede bir Hamide Teyze vardı. Allah rahmet eylesin çok ilginç bir kadındı. Yazları gül suyu ile yaptığı dondurmaları satardı. İki katlı evinin önüne gider avazımız çıktığı kadar bağırırdık. O da tombalacık vücudu ile kapıda belirir "ne istiyosunuz?" diye sorardı. Ne isteyebilirdik tabii ki dondurma istiyorduk.  Ucuna ip bağladığı beyaz plastik bir kovanın içinde dondurmalarımızı aşağı sarkıtır biz de içine parasını koyardık. Hamide Teyzenin ağzında hep sakız olurdu. Eğer onunla sokakta karşılaşmışsanız ve bir süre yanında durmuşsanız "cıkırt cıkırt cıkırt" diye çıkardığı sakız sesini duyardınız. Azı dişleri arasında hızla gelip giden sakızın nasıl içinde minik baloncuklar varmış gibi sesler çıkardığını bir türlü anlayamazdık. Kendi kendimize anterenmanlar yapardık o sesi çıkarmak için ama boşuna. O muhtelemen özel bir yetenek işiydi ve ne yazık ki bizde o yetenek yoktu. 

Sakız denilince aklıma hep pembe balonlu sakızlar gelir. Çocukken şekeri bitene kadar çiğnediğimiz, eğer uyumadan önce ağzımızdaysa biz de çiğnerken uyuyakalmışsak uyandığımızda saçımıza yapışık vaziyette bulduğumuz sakızlar. Okulda bazen saçı bir yerden acaip bir şekilde kesilmiş ve başında küçük bir boşluk açılmış çocuklar görürdük. Hemen anlardık sakızla uyuyakalmış olduğunu. Demek çocuklar arasında pek modaymış o zamanlar.

Dün bu haberi gördükten sonra sigara içmek için çıktığım bahçede bir adama rastladım. Banktan kalkıp bana yer verdi, teşekkür ettim ve oturmak istemediğimi söyledim. "Gel gel oturararak iç. Ben de sigara içmemek için sakız çiğniyorum oturmama gerek yok" dedi. Kırmadım gittim oturdum. "Heyhat ölmemek için sigarayı bırakan benim güzel arkadaşım, öleceksen her halükarda ölüyorsun" demek istedim. "Sakızdan bile ölen var..."

Resim: Pinterest


1 yorum:

  1. Ben anlamadım haberdeki kadını, çiğnediği sakızları yutmuş mu? Haaa ölüm mü? Bu şekilde gelecek zaten. Ne kadar geç olursa o kadar iyi ..

    YanıtlaSil

Ne demeli...

İnstagram'da tatlı tatlı gülümseyen, yüzünde güneşler parlayan gencecik bir kız gördüğümüzde o mutlu genç kızın bir gün biri tarafından ...