14 Eylül 2010

memleketimden kalp manzaraları

Şunu bir düşün; tüm yollar tertemiz olsa, tek bir çöp bulamasan, insanlar kuyruklarda kavga etmese, hak hukuktan zerre şüphe duymasan, işler her zaman rayında gitse, sistem öyle bir kurulmuş olsa ki kimse mağdur olabileceğini aklına bile getirmese ve buna benzer akla hayale sığmayan şeyler olsa. Sana şunu garanti ederim ki; bu ülkede pek çok insan sıkıntıdan asar kendini. Neden biliyor musun? Hepimizin kanına işlemiş artık bütün bunlar. Mesela bizim için öfkelenecek birşey bulmak hiç zor değil. Aç gazeteyi ilk sayfadan başla okumaya sinir katsayın usul usul ya da gününe göre birden artar. Sonra şaşkına dönme konusunda da iyiyiz. Akla hayale gelmeyecek şeyler olur bu ülkede. Hem de ara sıra değil. Çoğu zaman.  Ve saçma sapan şeyler içinde komedi barındırır. Hatta komik olana öfke de yapışmıştır ucundan kıyısından.

Olup biten herşeyden, ülkeden, insanlardan nefret ediyorum sanırsın kimi zaman ama yanılırsın. Hatta işin tuhafı nedir bilir misin? Bütün olup bitene rağmen bir kaldırım kıyısında oturan mazlum amcayı gönülden seversin. Hatta o adamın kimliğinde bütün insanlarını seversin ülkenin. O saçma sapan haberlerden sıkılır bir belgesel bulursun kanallardan birinde yaylaları anlatan, hayran olursun. Ağaçlar altında bir nine oturuyordur, gidip dizine yatmak istersin. Gürültüsüyle patırtısıyla, delisiyle akıllısıyla seversin memleketini. O soğuk ülkelere bakar gıpta edersin lakin içini de bir sıkıntı sarar. Sen kaosun içinde yaşamaya alışıksındır çünkü durgun sular boğar seni, yüzemezsin. Böyledir bu ülkenin insanı olmak. Kalbini ikiye ayırır birine öfkeni diğerine sevgini koyarsın. Ve yine böyledir bu ülkenin insanı olmak; kalbindeki o iki duygu asla birbirinin içine sızdırmazsın.

Resim: Ayvazovski




13 yorum:

  1. "Sen kaosun içinde yaşamaya alışıksındır çünkü durgun sular boğar seni, yüzemezsin. Böyledir bu ülkenin insanı olmak. Kalbini ikiye ayırır birine öfkeni diğerine sevgini koyarsın. Ve yine böyledir bu ülkenin insanı olmak; kalbindeki o iki duygu asla birbirinin içine sızdırmazsın."

    altını çizmek istedim...
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. bilirim sızmaz ama yinede be gülüm, yer yer bitirir koca koca adamları, buklesine düşünceler dolanmış kadınları.

    memleket sevgisi, insan sevgimizle özdeşip, insan yüzümüzle resmileşmiş bizim. düşünmeden olmuyor işte. şimdi kimi odalarda bu konuşulur. ha konuşulurda ne olur bak onuda bilmem ama benim bildiğim, yüreğimin yettiği kadarı artık.

    YanıtlaSil
  3. "Kalbini ikiye ayırır birine öfkeni diğerine sevgini koyarsın. Ve yine böyledir bu ülkenin insanı olmak; kalbindeki o iki duygu asla birbirinin içine sızdırmazsın."

    Aynen ben de altını çizmek istedim. Seni sevmeyen ölsün be Kediciim:)

    YanıtlaSil
  4. Çok iyi anlatmışsın valla bravo!!! :D
    Kendine iyi bak. Sevgiler. :)

    YanıtlaSil
  5. Tekdüzeliği sevmeyen ve flaş olayları duymadan yaşayamayan bir milletiz biz çünkü.Adrenalin akdeniz ülkesi insanlarının tabiatından var aynı iklimimizin bünyemize yansımasının gereği gibi."Olaysız yaşayamam ABİ!"der gibiyiz.Yüreğine sağlık yine isabetli bir konuya değinmişsin bu yazında. Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  6. Ve bu ne tuhaf ne tanımlanamaz bir duygudur değil mi?
    Bu ülkenin insanı olmak...

    YanıtlaSil
  7. Bir şeyi ekleyeyim: bu sevgi dediğimiz şey bize has bir özellik değil. aynı kişi Nabibya da doğsa orayı severdi. Bu olay devlet milletle de alakalı değildir. İnsan olmanın saçma sapan yanlarından biridir. Mantıkla açıklanamaz. Büyüdüğün ve anıların olan yeri seversin o kadar basit ...

    YanıtlaSil
  8. kalp ikisini de barındırır daima: sevgi ve nefret. Ancak biz birini tercih ederiz.

    YanıtlaSil
  9. öfkelenirsin,ama bir o kadar da seversin.zaten insan sevdiğine öfkelenir.nazım'ın akrep gibisin şiiri çok güzel anlatır yurdum insanını.memleketimi severim,içindeki insanlarıyla.tek dileğim cahilliğin yok olması.

    YanıtlaSil
  10. Uzakta bile olsan, ordaymissin kadar hissedersin her tasi, her agaci, her sabah ekmek kokusunu, gazetenin karasini parmaklarinda eger parlak kagida basilmiyorsa hala senin gazeten... Kizarsin, kizarsin herkesten cok ama yine de herkesten cok sevrsin ulkeni... Oyledir iste bu ulkenin insani olmak..

    YanıtlaSil
  11. Yerden göge kadar haklisin ne diyeyim.

    Delisiyle, akillisiyla, bazen öfkeyle, cogu zaman saskinlikla ve sevgiyle seviyorum ben memleketimi. Delice özledim yine insanlarimi, günesini, kokusunu, havasini memleketimin..

    YanıtlaSil
  12. Mükemmel dökmüşsün kelimelere,gerçekten delisiyle akıllısıyla seviyoruz biz memleketi...

    YanıtlaSil
  13. Kaldırım kıyısında oturan mazlum dediğin amca senelerdir köye uğramayan komşularının tarlasını çevirip bu sene ne eksem de parayı cukka yapsam hinliği peşindedir, dizine yatmak istenen ninenin yanına ne bileyim uzun saçla küpeyle falan git de bastonuyla seni bir güzel kovalasın. =)
    Memleketimin insan olmayan her yeri güzel de insanımızla bu memleket çekilmiyor cancağızım. İnsanımız ben dahil gudiktir, sığırdır.

    YanıtlaSil

Ne demeli...

İnstagram'da tatlı tatlı gülümseyen, yüzünde güneşler parlayan gencecik bir kız gördüğümüzde o mutlu genç kızın bir gün biri tarafından ...