Dün akşam elimdeki kitabı bırakıp Virginia Woolf'un Güncesinden bir kaç sayfa okuduktan sonra şöyle dedim: "Bu kitabı ölmeden önce mutlaka okumalıyım." Sonra da güldüm. İnsan öldükten sonra ahlayıp vahlayamazdı ya yapamadığı birşeye. Ahlayıp vahlayamazdı ama belki gözü açık giderdi. Bu yüzden her zamanki gibi "acele etmeliyim" diye geçti aklımdan. Öyle ya acele etmeliydim çünkü daha okunmak üzere bekleyen pek çok kitap vardı ve bunların bazıları da "ölmeden önce mutlaka okumak istediklerim" işaretiyle etiketliydi.
Sonra düşündüm. Hangi kitaplar için "mutlaka ama mutlaka okunmalı" diyordum. Ve bunun ölçüsü neydi? Birilerinin tavsiyesi mi, o kitap hakkında duyduklarım ya da okuduklarım mı ya da tesadüfen okuduğum kısa bir bölüm mü? Bilemiyordum bunu elbette. Kaldı ki bunun üzerine kafa patlatmak da istemiyordum. Hepsine boşverip oturup bir liste yaptım. Başlık şöyleydi:
ÖLMEDEN ÖNCE OKUMAK İSTEDİĞİM 10 KİTAP:
1-Mesnevi- MEVLANA
2-Binbir Gece Masalları (tüm ciltler)
3-Decameron GIOVANNI BOCCACCIO
4-Saatleri Ayarlama Enstitüsü AHMET HAMDİ TANPINAR
5-Zenonun Bilinci ITALO SVEVO
6-Yaşama Uğraşı CESARE PAVESE
7-İskenderiye Dörtlüsü- LAWRENCE DURRELL
8-Anlatmak için Yaşamak GABRİEL GARCİA MARQUEZ
9-Hikayecinin Kaderi SAİT FAİK ABASIYANIK
10-Bir Yazarın Güncesi VİRGİNİA WOOLF
Listeyi bitirdikten sonra merak ettim başkalarının da böyle listeleri olup olmadığını. O yüzden bunu mime dönüştürmeye karar verdim. Ludmilla, Sera, Karakalem, Vladimir merak ediyorum da sizlerin de "ölmeden önce okumak istediğim 10 kitap" başlıklı bir listeniz var mı?
Şahane bir fikir, yazacağım mutlaka ben de.
YanıtlaSilListeye gelince, Decameron, Binbir Gece Masalları'nın yetersiz bir taklidi bence, Rekin Teksoy'un güzel çevirisi için ya da Binbir Gece'nin tüm ciltlerini okuduktan sonra doymazsan okursun ama.
Hikâyecinin Kaderi'ni ilk kez gördüm,nasıl bir şey? Woolf'un Güncesi ile Mesnevi'yi ve Svevo'yu okuma şerefine hâlâ nail olamadım, bendeki Yaşama Uğraşı da seninkinin yarısı kadar ayrıca. Neden acaba?
Justine muazzam bir kitap, mutlaka oku, Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Ahmet Hamdi'ye bakışını değiştirebilir, inanılmaz eğlenceli bir kitap, ben Tehlikeli Oyunlar'la arka arkaya okumuştum ikisini, çok güzel bir hafta geçirmiştim.
Anlatmak İçin Yaşamak'a gelince, ilk onu okumanı öneririm, Marquez'in dilinden gençliğini, yazmaya başlayışını, taslaklarını ne kadar beklettiğini, yazar tıkanmalarını ve zamanın büyük edebiyatçılarıyla konuşmalarını dinlemek çok güzel. Bir de Marquez'in bir bavul okuma listesi var, ilgini çekeceğine eminim. Ayrıca sana yazman için ilham ve güç de verecek bence.
Çok uzun bir yorum oldu, durmam lâzım. :)
Sevgiler,
Tamam baktım, Hikâyecinin Kaderine, Sait faik'in kıyıda kalmış yazıları, röportajları falanmış.:)
YanıtlaSilBu arada, blogun yeni görünümü çok hoş olmuş. :)
bu sıralama okuma sırasıyla Mesnevi ..........
YanıtlaSilHele Aşk'ın ardından çok hoş olur.
Virginia Woof öncesi sevgili Mina Urgan'ın yazaraait incelemesiyle adım adım gitmek de hoş olabilir...
Ama en çok merak ettiğim Sait Faik oldu..
Selamlar.
Her iki mimine de cevap yazdım. Marquez'e önyargım var. Yüzyıllık Yalnızlık'ı sevememiştim. Zenonun Bilincini ve diğer yazdıklarını ben de istiyorum ama okumayı.
YanıtlaSilBu içerik yolculuğuna benide dahil ettiğin için sana kaşımın çatık olduğu, hafif muzip bir tebessümün suratıma dahil edildiği bir büstümü yolluyorum. kitaplarının arasına koyar ben öldükten sonra okumak istediğim kitapları alıp yanıbaşıma koymadığın için sana kızgın bakarım. :) Şaka şaka. Ben hiç sana kızarmıyım. Bu güzel olaya artık yaşlı bir adam olduğumdan izniniz olursa ben 5 kitapla iştirak ediyorum. Aslında süresiz bir yaşam gerçek olmuş olsaydıda tüm yazılı eserleri okuyabilseydim. Fakat öylesi bir yaşamı isteyecek son insanlardan biride benim herhalde.
YanıtlaSilSevgilerimle
Ahmet
Çok dengeli bir liste. Eskiden duyduğumuza göre Mesnev-i Şerifi okumadan önce Sultan Veled Hz. lerinin (oğlu) Maarifi ile Fihi Ma Fih hazırlık olarak okutulurmuş. Daha iyi anlaşılsın diye. Birde Kudsi Ergunerden bir anekdot dinlemiştik- bir röportajında anlatmışlardı: eşi derlerlermiş ki seninle evlendik 15 sene oldu (atıyorum tam hatırlamıyroum 20 de olabilir) evlendiğimizde de aynı kitabı okuyordun şimdi de aynı kitabı okuyorsun derlermiş :))
YanıtlaSilBen d edüşündüm de beni liste 10'u geçecek gib kediciğim:)
YanıtlaSilÇok güzel bir mim bu yalnız.
LUDMİLLA: Demek ki elimdeki kitap bitince ilk iş Marquez'i okumak olacak. Mesneviyi de usul usul okumayı planlıyorum. İçime çeke çeke...
YanıtlaSilUZAĞA GİDEN KADIN: Ben de aynı fikirdeyim. aşk'ı bitirdikten sonra iyi gelecek bana. Ama usul usul okuyayım istiyorum. Aklımın içinde evire çevire her bir bölümü. Çünkü onun başucunda duracak ve zaman zaman akçıp okuyarak ruhu okşayacak bir eser olduğunu düşünüyorum.
SERA: Yüzyıllık Yalnızlığı ben çok sevmiştim. Bence kitapların bir okunma zamanları var Sevgili Sera. Bir zaman okuyup sevdiğimiz bir kitabı başka bir zamanda yeniden okuyunca sevmeyebiliyoruz ya da tam tersi. Marquez'i çok severim ben. Aklı alıp başka diyara uçurmasını da öyle...
KARA KALEM: Az önce okudum Sevgili Ahmet yazdıklarını. Ve "iyi ki yollamışım" dedim. Zaman zaman kitaplara dair yazdıklarını okumak ne hoş olur...
ENİS DİKER: Doğrudur Mesnevi için söylenenler diye düşünüyorum. Çünkü Mesnevi tam bir başucu kitabı. Ruhu yıkayan ve ihtiyacın olduğu anda sana sayfalarını açan büyülü kitaplardan. Bazı bölümlerini okudum. Ama bütün olarak okumalı...
ÖZLEM: Aslında benim de 10'la sınırlı değil sevgili Özlem ama ucu bucağı olmayan bir listeyi ancak böyle sınırladım. Sen de yazmak ister misin okumak istediğin 10 kitabı?
Saatleri Ayarlama Enstitüsünü okudum, hemde birkaç kez. Bu kitap benim hayatımdaki dönüm noktalarından biridir. Diğer yazdığın kitapları ise not alıyorum, mutlaka okuyacağım :)
YanıtlaSilBen de başından bir kısım okumuştum ama sonra kitabı vermem gerekti bitiremedim. sonra gidip aldım. Şimdi okunmak üzere sırada.
YanıtlaSilyanyana/üstüste dizilmiş kitap fotoğraflarını çok seviyorum, baktıkça bakasım geliyor. neyse ki bu ara sürekli yapıyorsun bunu dear kedi.)
YanıtlaSilİşin kolayına kaçıp aynı listeyi ben de okumak istiyorum demiyeceğim :)) Daha yazacağım 2 tane mim vardı. Eyvahlarım olsun.. Yok yok hepsni yazıcam :))
YanıtlaSilO resimdeki kitaplar nasıl da yepyeni, sayfalarına şöyle burnunu dayayıp koklamak istiyor insan..
İmza: Kitapkurdu Vladimir
KRİSTENSENN: Ben de bayılırım o fotoğraflara bakmaya. Çekmeyi de severim :) Ama bakmayı daha çok...
YanıtlaSilVLADİMİR: Kitapkurdu Vladimir yazacaklarını okumak keyif olacak :)
Epeyidir aklımda, yazacaktım fırsat olmadı. Bir süredir belli blogları takip ediyorum. Gördüğüm kadarıyla bu bloglardaki herkes kitap okuyan insanlar.
YanıtlaSilYeni bir kitap almak istediğimde o kitabı daha evvel okuyanların neler düşündüğünü hep merak etmişimdir. Bazen bir paragrafda olsa bir kitap hakkında bir söz değerli oluveriyor.
Sizde kitap okuyan birisiniiz. Bilmem ilgi çeker mi? Okuduğumuz kitaplar hakkında sizin öncülüğünüzde ,yorumlarımızı içeren, teknik olmayan basit bir blog kurulabilir mi diye düşünmekteyiz.
Selam ile :))
Sevgili Enis Bey böyle bir oluşuma seve seve iştirak ederim. İnsanların da katılacağından çok eminim. Eğer kurarsanız bu blogu ve neler yapılabileceği konusunda haberleşirsek bence harika bir bloga birlikte imza atabiliriz.
YanıtlaSilEfendim bir örnek açtık :) hayırlı olsun. Bir davetiyede yolladık.
YanıtlaSilhttp://okunanlardan.blogspot.com/ asresi yollamayı unuttuk :))
YanıtlaSilGördüm ve hemen kaydoldum. en kısa zamanda okuduklarımdan izleri yazacağım. Çok teşekkürler.
YanıtlaSil