Selim İleri katıldığı bir programda "Edebi eserlerin marketlerde kabakların, lahanaların arasında satılması hoş değil. Sebzeleri çok severim ama kitabın yeri orası değil."demiş. Murat Menteş'in yazısında okudum. Kitaplar kabakların, lahanaların arasında satılmasın ha? Biri bedeni beslerken diğeri ruhu besliyor, demek ki ikisi de gıda maddesi. O halde ne sakıncası var?
Küçük kentlerde doğru düzgün kitabevleri yoktur. Ama büyük marketler mutlaka vardır. Eğer kitaplar bu marketlerde satılmazsa tek seçeneğiniz kalır, o da internet üzerinden almak. İnternet üzerinden alışverişi kimi beceremez kimi güvenmez kiminin kredi kartı yoktur kimi kredi kartı numarasını vermek istemez. Bunun için kitap marketlerde satılsın diyorum ben. Satılsın ve herkes okusun. Hatta hiç eline kitap almamış adamlar ve kadınlar, sırf can sıkıntısı ya da meraktan da olsa, gitsin kitaplara baksınlar, bir kaç cümle okusunlar ve sararsa kendilerini alsınlar.
Ben Selim İleri'nin yerinde olsam kitaplar marketlerde satılmasın
diyeceğime kitaplar daha ucuz olsun derdim. Cafcaflı ciltler yerine ucuz
kağıt ucuz kapak kullanılsın, fiyatlar düşsün böylece herkes alabilsin
derdim.
Belki görmüşsünüzdür, metrolarda kitap okuyan insanların fotoğrafları yayınlanır zaman zaman. İnternette bolca bulunur bu fotoğraflar. Hatta yanılmıyorsam sırf bu fotoğrafların bulunduğu bir blog bile var. Hayranlıkla bakarım o insanlara. Zamanını boşa harcamayan, kitaba kapılıp gitmiş o insanların fotoğrafları görülebilecek en güzel fotoğraflardandır benim için. Bizim gazetelerimizde de bu fotoğraflar kadar sıkça yayınlanan "Türkiye okumuyor" başlıklı haberler çıkar. Gelişmiş ülkeler, gelişmemiş ülkeler, gelişmekte olan ülkeler karşılaştırması yapılır ve bunun okuma ile ilgisi arasında paralellik kurulur. Geliştiğimiz zaman insanlarımızın daha çok okuyacağı sonucuna varılır ki ben buna çok gülerim. Yahu arkadaşım okumadan nasıl gelişeceğiz? Senin derdin buysa eğer, ülke gelişsin, insanlar gelişsin istiyorsan kitapları ucuz yap, her yerde satılmasını sağla, mahallelere küçük kitaplıklar kur. Mesela hep merak ederim yazarlar kitaplarından bir bölümünü okul kütüphanlerine, halk kütüphanelerine gönderiyorlar mıdır?
Yayınevleri bir ara aynı kitabın daha uygun fiyatlı versiyonlarını basıyorlardı. Çok akıllıca. Bir kitabı her keseye göre bas. Ne kaybedersin ki? Kimi ciltlisini alsın, kimi karton kapaklısını kimi de cep versiyonunu. Sizi bilmem ama benim için çevirisi düzgün olduktan sonra yazıları okunabildikten sonra kitabın nasıl göründüğünün hiç önemi yok. Yeter ki okuyabileyim. Zira yollardaki çamurlu kitap sayfalarını, gazete parçalarını bile okumuşluğum vardır. Onun için kitap ucuz olsun ve her yerde bulunabilsin. Gerisi dert değil. Bunun için yazarlar da kitabın nerede satıldığı ile uğraşacaklarına kitapların nasıl daha çok insana ulaşabileceğine kafa yormalılar bence.
Unutmadan Selim İleri bir de şunu söylemiş aynı programda, "Twitter çağında edebiyata daha çok ihtiyaç var. Edebiyatın fonksiyonlarını keşfetmek birçok toplumsal sorunu çözebilir." Eh haklı elbette. Madem edebiyata daha çok ihtiyaç var, kitaplar sadece marketlerde değil bakkallarda, manavlarda, tuhafiyelerde, hırdavatçılarda da satılsın. Kitabın kime ne zararı var?
Fotoğraf: şurdan
ülkemizde kitap fiyatları yurt dışında satılanlara göre hayli fahiş kalıyor. İthal kağıt falan diye bahaneyi bolca sıralıyorlar, bakıyorsun yazar kazanmıyor, kitaplar daha pahalı nereye gidiyor bu para? Birileri kurnaz ama, ucuza satıp okuyucuyu kitlesini arttırıp cehaleti azaltmaya da kendi okur kitlelerini yükseltmeye uzun vadede yatırım yapmaya gönüllü olmayanların hınzırlığının cezasını eldekini avuçtakini kitaba yatıranlar çekiyor. Büyük haksızlık :(
YanıtlaSilMarketlere gidenler, sepetlerine attıkları onlarca gereksiz üründen sadece bir tanesinden vazgeçip yerine bir kitap alsalar daha da şahane olur ama, aması da var.
YanıtlaSilÇok güzel bir yazı olmuş. Tek solukta bitirdim.
YanıtlaSilKitapların pahalı olduğu konusunda hem fikiriz, karton kapaklısı, ciltlisi, cep oyu vs. yapılabildiği gibi bence kağıt kalitesi olarak daha ucuzu da yapılabilir. hele ki benim gibi kitabı okuduktan sonra başkasına vermeye kıyamayanlar için bire bir. bahanem hazır, 'yırtılır kardeş veremem' :)
Kitaplar her yerde olsun, olsun ki kendilerini her daim bize hatırlatsınlar...
Söylediklerine hem katılıyorum hem de katılmıyorum kediciğim kitaplar ucuz olsun evet ama ülkemizde kitap okumayanların büyük çoğunluğu kitap pahalı diye okumuyor değil. kitap okunmamasının çok başka sebepleri var ve okumayan kitle gözönüne alındığında "fiyat" etkeni pek de sıralamada yer almıyor bence. Okuyan insanlar illa ki bir yolunu bulup kafasına taktığı kitabı okuyor çünkü:)
YanıtlaSil